Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Twig - opinie
skowron-line

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym poznać wasze opinie o Twigu, plusy, minusy.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Jak przeczytałem posty z podlinkowanego wyżej tematu, to jestem przerażony jak można zhejtować tak dobry projekt bez podawania żadnych argumentów.

Chętnie odświeżyłbym ten temat.

Plusy Twig-s:
+ przyjemna składnia
+ IDE dobrze go wspierają
+ dziedziczenia szablonów
+ bloki
+ szybki
+ ciągle rozwijany!
+ pójdzie Ci prawie na każdym hostingu
+ czytelny dla ludzi nie kodujących w php (webdeveloperzy z firmy bez problemu dali sobie z nim rade)
+ nie musisz się martwić czy przekazana do szablonu dana to tablica czy obiekt - odwołujesz się do właściwości w ten sam BARDZO wygodny sposób
+ przyspiesza Twoją prace - a to jest najważniejsze.

Oczywiście, stracisz na tym jakieś milisekundy czasu generowanie szablonów. Nawet jeżeli będzie to 50 ms to i tak jest to ogromnie duży kop dla procesu developingu.
Jak kogoś boli te marne ms do opóźnienia to odsyłam do cache za pomocą ESI + varnish - odzyskają ten "cenny" czas.

A teraz dla kontrastu... dlaczego szablony w php są złe
- bardzo mało czytelny
- wymaga odpowiedniej konfiguracji serwera aby darować sobie konieczność pisania "<?php"
- kontrola typów na każdym etapie (sprawdzenie czy zmienna jest iterowalna aby podać ją do foreacha, utrudnienia refactoringu)
- wymaga napisania masy helperów + systemu do sensownego ich uruchamiania beż mozolnego wklepywania serii $this->myHelper( bla bla ) (psuje czytelność)
- życzę powodzenia przy próbie implementacji dziedziczenia szablonów
+Quote Post
pyro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(wookieb @ 3.02.2013, 21:38:25 ) *
Jak przeczytałem posty z podlinkowanego wyżej tematu, to jestem przerażony jak można zhejtować tak dobry projekt bez podawania żadnych argumentów.

Temat jest z 2011 roku i wtedy wersja systemu była dużo niższa, więc i pewnie gorsza

Osobiście jestem fanem Twig, jak dla mnie chyba najlepszy system szablonów pod PHP jaki znam (chociaż nie znam ich dużo, bo po co). Moje argumenty właściwie pokrywają się z argumentami @wookieb, dodatkowo:
+ Łatwo dopisywać swoje filtry / funkcje / rozszerzenia
+ Makra. Dzięki nim bawiłem się w "programowanie obiektowe w HTML" (IMG:style_emoticons/default/rolleyes.gif)
+ Rosnąca popularność
+ Zastosowanie jako podstawowy system szablonów w popularnym frameworku PHP - Symfony
+ Webdesignerek jest więcej niż programistek, więc może jak dasz do renderowania jakiś ładny kod, to coś wyrwiesz na Twiga? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Do minusów stosowania szablonów PHP nie ma co się dalej dopisywać, bo można by długo.

// ADD

Cytat(wookieb @ 3.02.2013, 21:38:25 ) *
+ pójdzie Ci prawie na każdym hostingu

Czemu "prawie"? Pójdzie na każdym hostingu, no chyba że taki hosting ma jakąś przestarzałą wersję PHP, ale wtedy nie warto brać takiego hostingu pod uwagę, bo i pewnie na ataki podatny.

Ten post edytował pyro 3.02.2013, 22:30:54
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 07:24