![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2013 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Uczę się PHP i mam problem z pętlami. Wiem, że może się wam to wydac niedorzeczne, ale po prostu nie potrafię ich zrozumieć. Teorię i składnię znam, ale nie potrafię wykorzystać tego w praktyce i poegam na najprostszych zadaniach. Nie wiem w czym dokładnie tkwi problem. Może w tym, że nie rozumiem zasad ich działania, nie wiem jak zagnieżdżać jedne w drugich. Z if nie mam takiego problemu. Prosze o jakieś rady i wskazówki. Najlepiej jakby mi ktoś to bardzo łopatologicznie wytłumaczył. Posiadam książki, przeczesywałam internet, ale wszytsko na nic, jeżeli ktoś mi tego nie wytłumaczy ludzkim językiem. Dlatego zwracam się do was - starych wyjadaczy z prośba o pomoc. Pozdrawiam, Kasia |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 2 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oke moja kolej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
for Zmienna $i wynosi 0, a ty potrzebujesz wyniku 4 mogłaś napisać to w if, ale do działania w którym to klient (użytkownik) coś podaje i to co poda trzeba zwiększyć może pojawić się błąd, bo nie wiesz ile musisz powiększać itd i tu masz pętle for postać: Kod for (wyrażenie_inicjujące; wyrażenie_warunkowe; wyrażenie iteracyjne) instrukcja; INSTRUKCJA: wyrażenie_inicjujące — wyrażenie, którego zadaniem jest zwykle ustalenie warunku początkowego (warunków początkowych) pętli; wyrażenie_warunkowe — od jego wartości (true lub false) zależy, czy pętla będzie wykonywana dalej, czy też zostanie zakończona; wyrażenie_iteracyjne — zwykle jest to instrukcja modyfikująca licznik pętli, czyli wpływająca na kontynuację lub zakończenie pętli (licznik pętli jest często sprawdzany w wyrażeniu_warunkowym); instrukcja — instrukcja (prosta lub złożona) stanowiąca tzw. ciało pętli — jest to kod, który będzie powtarzany w pętli. czyli wyrażenie_inicjujące - to nasze $i = 0 wyrażenie_warunkowe - to to kiedy się skończy pętla czyli $i = 4 skończy się gdy $i będzie równe 4 wyrażenie_iteracyjne - co się ma dziać dopóki nie ma tego 4 przykład
coś takiego (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) powinno wyjść 4 While To też jest łatwe (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) używasz tego wtedy kiedy nie wiesz lub nie chcesz wiedzieć ile razy ma coś się powtórzyć ma być tylko to co chcesz. Postać Kod while (warunek) instrukcja; pętla while wykonuje się tak długo, jak długo warunek jest spełniony. czyli przykładzik
i powinno być 4 będzie $i się powiększało aż będzie równe 4 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) do…while Pętla do…while jest modyfikacją pętli while. Postać jest ta sama tylko warunek jest sprawdzany ciągle po wykonaniu ciała. Postać: Kod do { instrukcja; } while (warunek); czyli
Będzie sprawdzało się co każde wykonanie ciała pętli czy jest już odpowiedni wynik. Pisałem na szybko może się przyda jak nic nie rozumiesz, bo napisałem bez ładu i składu to sorki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@Night123:
Zanim zaczniesz uczyć innych sugeruję najpierw douczyć siebie. Poczytaj czym jest drugie wyrażenie w forze bo na pewno nie tym co napisałeś. Poczytaj o różnicach między = a ==. Dodatkowo radzę zwiększać liczniki w pętlach. Poza tym Twoje przykłady zapętlą się w nieskończoność. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 10:19 |