![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich ponownie.
Mam zakupiony serwer dedykowany na ovh: System: CentOS release 5.8 Ostatni rozrosły mi się tak pliki bazy danych, że wczoraj byłam zmuszona zmienić katalog z /var/lib/mysql na /home/mysql Po kliku próbach udało się, połączyłam się przez konsolę i wyświetliłam wszystkie bazy danych. Następnie chciałam sprawdzić czy w DirectAdminie mogę tworzyć poprawnie bazy danych, no i stało się...
No to jeszcze dla pewności sprawdziłam phpMyAdmin
Próbowałam googlać, ale na razie nic nie znalazłam. Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszym poście masz:
Kod Error connecting to MySQL: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) a w drugim: [/code] mysql 3588 3547 1 Jan29 pts/0 00:13:38 /usr/sbin/mysqld --basedir=/ --datadir=/home/mysql --user=mysql --pid-file=/home/mysql/ns230954.ovh.net.pid --skip-external-locking --socket=/home/mysql/mysql.sock [/code] Zauważasz różnicę pomiędzy ścieżkami? Musisz naprawić. Najlepiej zrób "twardy" shutdown bazy: 1. /etc/init.d/mysql stop (czy jak tam u Ciebie się to robi) 2. potem sprawdź, czy są procesy - jak jakieś są, to zastopowaniu bazy możesz pozostałości ubić 3. Sprawdź lokalizację socketa w pliku konfiguracyjnym bazy (u mnie to jest /etc/mysql/mysql.conf - nie wiem, gdzie jest u Ciebie) 4. wystartuj bazę ponownie Poza tym i tak warto sprawdzić, czy skrypt startowy mysql naprawił tabele (Table './admin_nazwa_bazy/wp_posts' is marked as crashed and should be repaired) - jak chcesz, to jeszcze raz zrestartuj mysql, jak będzie czysto w logach, to oznacza, że tabela jest naprawiona |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:56 |