Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Rekordy "przechodzące" przez dany dzień
Vience

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie,
na wstępie zaznaczę, że w zakresie języka SQL jestem praktycznie zielony mimo że z PHP, a przy tym z SQL, pracuję jakieś 4-5 lat. Podstawowe operacje, joinowanie i takie różne. Coś bardziej skomplikowanego zazwyczaj szukam w internecie, czasami znajdę coś bezpośrednio rozwiązującego mój problem, a czasem muszę nieco poprzerabiać. Stąd też proszę mi wybaczyć być może idiotyczne pytania oraz dziwnie sformułowany tytuł wątku. Wkrótce planuję przysiąść do lektury jakichś podręczników w zakresie SQL, ale na razie muszę skorzystać z Waszej pomocy.

Pracuję nad czymś w rodzaju kalendarza. Najbardziej interesować będą nas dwa pola: termin_start (początek wydarzenia) i termin_koniec (jego koniec). Oba są typu datetime. I załóżmy mam rekord z początkiem wydarzenia 28. stycznia 2013, a końcem 3. lutego 2013. Mam stronę na której wyświetlam kalendarz i każdy dzień jest "klikalny". To natomiast przenosi użytkownika do podstrony z wypisem wydarzeń na dany dzień. i tu jest mój problem: jak skonstruować zapytanie, aby owe wydarzenie pojawiło się zarówno na podstronie 28 stycznia, 3 lutego, a także dni pomiędzy nimi? Kombinowałem na różne sposoby, i na zasadzie większości-mniejszości, przez moment myślałem o funkcji beetween... Ale to do niczego mnie nie doprowadziło.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Vience

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

OK, dzięki, problem z głowy! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Byłem święcie przekonany że korzystać z funkcji between można tylko na zasadzie NAZWA POLA between WARTOŚĆ1 AND WARTOŚĆ2, ale już nie WARTOŚĆ beetween POLE1 AND POLE2. Dziękuję serdecznie raz jeszcze!
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 23:51