Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> "Platforma developera"
lukaswoj
post 3.05.2004, 21:48:20
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

"Platforma developera" - pod tym pojęciem rozumiem zestaw komputerów, urządzeń, programów, ... - pomocnych i niezbędnych w pracy każdemu programiście smile.gif. W moim przypadku chodzi o PHP4 i PHP5.

Dopóki się nie przeprowadziłem (a stało się to niedawno), miałem w domu serwer na FreeBSD, na którym miałem uruchomione usługi WWW z php, serwer CVS, serwer bazy danych i inne potrzebne do aktualnych poczynań smile.gif

Te "możliwości" się skończyły i od jakiegoś czasu musiałem wszystko to jakoś przenieść na windows'a. Apache i PHP4, MySQL - bez problemu, CVS niestety niebardzo.

Problem pojawił się jak spróbowałem uruchomić na jednym kompie PHP5 i PHP4 (dwie instancje Apache'a, na dwóch róznych portach) - nie wyszło.

W tym momencie mnie olśniło biggrin.gif.

Zainstalowałem program o nazwie VmWare i utworzyłem sobie wirtualną maszynę, na której zainstalowałem FreeBSD, później Apache'a, potem mod_php4, mod_php5, MySQL'a, serwer CVS, serwer FTP, krok po kroczku, wszystko po kolei, bez żadnych zgrzytów - czyli tak jak lubię biggrin.gif

Może jestem dziwny, ale dużo wygodniej pracuje mi się pod konsolą FreeBSD niż w okienkach czy linii poleceń Windowsa (przynajmniej jeśli chodzi o instalowanie i uruchamianie róźnych usług, czy zarządzanie bazą danych).
Na windowsie mam tylko edytor php z klientem CVS i FTP.

Do tego przy starcie nie uruchamia mi się nic czego nie potrzebuję a w momencie, kiedy siadam do pracy, odpalam mojego wirtualnego FreeBSD i wysztko gra biggrin.gif

Może komuś podsunę ciekawy pomysł na realizację środowiska pracy.
Jeśli ktoś ma odpowiednio silną maszynę i więcej ramu, jako takie obycie w świecie unix'owym to polecam "ten sposób".

Moja maszynka to 800MHz Duron i 400MB Ram (Dimm) - w takiej konfiguracji wszystko działa całkiem przyzwoicie.

heh, ale się rozgadałem, pozdrawiam wszystkich i kończę

--------------------
Pozdrawiam
Łukasz Wojciechowski
New Generation Software
+48 602 214 629
http://www.ngsoft.pl
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Seth
post 6.05.2004, 17:10:52
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Polecam wam zainstalwoac Windows 2003.
Mimo, ze jest opatrzony nazwa Server. To bardzo dobrze nadaje sie na desktopa.
Jest chyba najstabilniejsza wersja windowsow jakie mialem.

Oczywiscie system mozna sciagnac legalnie.
Na stronie http://windows2003.pl/news.aspx?cat=M&id=384 dla zarejestrowanych uzytkownikow jest podana infromacja skad sciagnac trialowa wersje Windowsa 2003 oraz link do strony gdzie mozna otrzymac klucz aktywacyjny.

Jest to polska wersja 180 dniowego Trialu.

Pratycznie wszystko to co na XP chodzi pojdzie i na 2003 lacznie z grami.
Jedynie progam jak i sterowniki od kamery internetowej nie chcialy sie zainstalowac (Logitech nie bedzie przygotowywal sterownikow dla Win2003).
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:17