Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Wybór języka, Zmienne globalne
Mephis

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mam pewien problem.
Otóz potrzebuję skryptu opierajacego się na zmiennych globalnych, do wyboru języka.
Tłumaczenia słów mam w plikach php "polski.php", "angielski.php" itd.

Język ma być inkludowany na początku strony - i to oczywiscie działa. Jak ustale "angielski.php"/"polski.php" - działa jak należy.
Problem w tym że nie wiem jak zmieniać to, jaki plik ma być inkludowany.
Rzecz jasna wiem że da się to zrobić na zmiennych globalnych, ale próbuję już od pewnego czasu i mi nie wychodzi.
Chcę żeby link był pod postacią obrazka.

Mógłby ktoś mi podpowiedzieć co zrobić w takiej sytuacji? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Mephis

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Poradziłem sobie. Użyłem oddzielnie formularza do każdego przycisku, i ukrytego pola input z wartością (przeznaczoną dla zmiennej globalnej).

Odświeżam...

Mam mały problem... Dotyczy on nie do końca samego wyboru jezyka, ale w moim przypadku owszem.

Otóż mam wybór jezyka, a jego "formularz" (skrypt zmiany zmiennej odpowiadającej za język) jest umieszczony w "szablon.php", który dodawany jest zawsze na końcu strony. Na innych stronach jest inkludowany plik zależnie od owej zmiennej. Problem polega na tym, że gdy zmienię język, prawidłowo zmienia się on od razu, ale tylko w treści "szablon.php", zaś na wszystkich innych trzeba drugi raz kliknąć na jakiś odnośnik na stronie, albo ogólnie ją odświeżyć, aby język został zmieniony. Przykład tego jest tutaj (tylko tutaj, gdyż na innych podstronach nie ma jeszcze innego języka) - przełączać tylko między polskim a angielskim (brak innych języków).

Ma ktoś jakiś pomysł, jak "podwójnie" odświerzyć strone po wyborze języka?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 14:00