![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 4 Dołączył: 9.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym stworzyć routing, do własnej implementacji MVC. Na początku przedstawię strukturę katalogów mojego projektu. (IMG:http://img855.imageshack.us/img855/6812/struktura.gif) W folderze app, będą pliki danego projektu. Każdy contoller będzie miał swój plik .yml w którym będą zapisane zasady routingu. przykładowy plik index.yml prefiks oznacza wpisany adres url, contoller i action wiadomo.
i tak działa mój routing: 1. ktoś wpisuje adres na mojej stronie np. index/show/40 2. sprawdzane jest czy istnieje dany controller o nazwie index, akcja show i parametr 40 3. jesli tak to uruchamiany jest odpowiednia akcja z contollera Routing.php
Bootstrap.php
Chciałbym aby mój kod był uniwersalny i był elastyczny dla wielu różnych projektów. Chciałbym też aby został napisany o dobre praktyki OOP. Głównie to właśnie zależy mi na wysokiej jakości kodu. Co myślicie o takim rozwiązaniu tego zagadnienia? Wszystko działa w tym routingu. Jednak bardzo mi zależy aby pisać przemyślany kod. Gdzie popełniłem jakiś błąd projektując ten routing ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kilka uwag, jeśli chcesz własny, a jednak przemyślany to:
1. prefix - troch nietrafna nazwa, lepiej to zarezerwuj na przypadki typu: w głównym routingu importujesz jakiś poboczny i dajesz prefix "/admin" (przykładowo) i wtedy na początku każdego url w tamtym routingu dodawany jest "/admin/dalsza_czesc_url" 2. podziel to na sekcje Kod [nazwa routingu]: url: /przyklad-z-akcja/nazwa-akcji/con:controller/page-id-:page defaults: action: show controller: products require: page: [0-9]+ użytkownik wpisuje: 1. /przyklad-z-akcja/nazwa-akcji/congruszka/page-id-3 ma controller: gruszka, action: show, page: 3 2. /przyklad-z-akcja/nazwa-akcji/con/page-id-300 ma controller: products, action: show, page: 300 3. /przyklad-z-akcja/nazwa-akcji/congruszka/page-id- ma 404, bo page nie jest liczbą --------edit-------- czytaj i czerp pomysły (najlepsza metoda): symfony cakephp codeigniter ... Ten post edytował r4xz 13.01.2013, 17:44:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 4 Dołączył: 9.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użytkownik wpisuje: 1. /przyklad-z-akcja/nazwa-akcji/congruszka/page-id-3 ma controller: gruszka, action: show, page: 3 2. /przyklad-z-akcja/nazwa-akcji/con/page-id-300 ma controller: products, action: show, page: 300 3. /przyklad-z-akcja/nazwa-akcji/congruszka/page-id- ma 404, bo page nie jest liczbą nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli w /przyklad-z-akcja/ czy powinienem użyć namespace w takim projekcie ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 16:40 |