Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Symfony] Używać Sonata Bundle?
grzesiek_g

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Startuję niedługo z projektem, framework już wybrany - Symfony 2.1 natomiast zastanawiam się czy używać Sonata Admin Bundle. Projekt będzie miał panel administracyjny z kilkoma poziomami uprawnień, dodatkowo uprawnienia do konkretnych zasobów, trochę tabel typu słownikowego, ale również trochę bardziej skomplikowanych formularzy (niektóre może z wykorzystaniem AJAX).

Dodam jeszcze, że do Symfony 2 i Sonata miałem już jedno podejście i nie czułem się w tym komfortowo (przyzwyczajenia z KohanaPHP). Miałem wrażenie, że jestem ograniczany przez możliwości Sonaty.

Proszę o opinie osób które pisały w Symfony 2 i używały Sonaty (lub nie) o opinie, to co można przeczytać na stronie projektu to jedno, a praktyka to drugie. Z doświadczenia wiem, że czasami przy czymś takim trzeba się sporo nagimnastykować by uzyskać porządany efekt i może warto nie iść na skróty tylko ręcznie budować panel administracyjny?

// edit
Zapomniałem dodać, że zamierzam używać Twitter Bootstrap.

Ten post edytował grzesiek_g 7.12.2012, 15:25:58
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
basso

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

hmm tylko w Sonata, każdy nowo budowany bundle będzie miało wygląd i właściwości Sonaty analogicznie do admin generatora w sf 1.4.
Znaczy tak mi się wydaje bynajmniej.

Zainstalowałem tą Sonatę => o Matkoooooooooooooooooo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie ma to jak prostota hehe 2 tygodnie z ksiażką i filmiki + dokumentacja. I tak nie działało ... okazuje się, że cache tak do bólu trzyma, że czasem potrzeba 10-15minut, żeby od tak o z dupy zaczęło działać. I raz jak się już poddałem (znaczy n-razy) ale niechcąco odświerzyłem i SZOK (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Potem wiedziałem, że coś co robię muszę wieczenie czyścić i odczekiwać po prostu => takie niespodziewanki w programowaniu jak dla mnie są nie do zaakceptowania.

Fajnie to wygląda, tylko z deka muli. No tyle tych mechanizmów, plików co niemiara, to nie może to szybko działać. Fitlry i sortowanie => no super... ale czy jest sens do kilku modułów :
1. Artykuły
2. Strony z treścią
3. Newsy
4. Galeira
5. Newsleter
6. Pulpit

, zaciągać aż taki kombajn?

Po za tym, samo zdefiniowanie Entity nie wystarczy, trzeba się uczyć komend SONATY. Jeśli chodzi o templatki , i klient by sobie zarzyczył niestandardowe ułożenie to raczej można zapomnieć.

Więc Ja osobiście robie sobie swoje bundle. W tydzień zrobię wszystkie co chcę, potem do danego projektu będę dodawał/odejmował te co będę chciał => i będę miał wszystko pod kontrolą, bo bugów troszkę ma ta Sonata ;/

Jest to dobre dla ludzi odważnych i nie biorących odpowiedzialności za to co robią (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ja sobie osobićie nie mogę pozwolić na coś co działa bez mojej kontroli tak na prawdę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował basso 7.01.2013, 13:40:14
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 02:25