![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem, iż rodzina mi tłumaczy że języki które się uczyłem/uczę są tylko czasowe i nic nie warte, i np. babcia porównywała mi uprawianie pomidorów i ogórków w folii kiedyś że to było bardzo opłacające się, do obecnie że jest to nic nie warte. I tłumaczą mi że z językami jest tak samo (PHP, HTML, CSS, SQL, JS) - i że za kilka lat nikomu się te języki nie przydadzą. No i tutaj pada pytanie o pomoc - jak im wytłumaczyć to? Hmm.. a może oni mają rację? (tzn. chodzi im o zysk za te języki, np. pisanie stron na zlecenie itd.) Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy raz widzę, żeby rodzina odradzała nauki( cokolwiek by to było ).
Proponuję zamiast się kłócić przyznać im rację( choć takowej nie mają ) i powiedzieć, że programowanie uczy logicznego myślenia, matematyki, sposobu rozwiązywania problemów wielu innych, a Ciebie interesuje wykorzystanie matematyki w praktyce i na razie będziesz się tym zajmował( oczywiście jeżeli to prawda ). Dzięki temu zauważą, że ma to powiązanie ze szkołą i powinni przestać Ci wybijać to z głowy. Tak czy siak proponuję nie dać się przekonać rodzinnie i uczyć się. Oczywiście nie kosztem życia prywatnego, ale na razie chociażby hobbistycznie. Nawet jak języki przeminą to programowanie to nie składnia, a pewien sposób myślenia i rozwiązywania problemów( przy dzisiejszej cyfryzacji na pewno taka wiedza się przyda ). Już nie mówiąc jak w przyszłości chciałbyś pójść na kierunek ścisły to bez umiejętności programowania trudno będzie o sensowną pracę jako inżynier( chociażby podstawowa znajomość ). Pozdrawiam i nie daj się (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 02:18 |