![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry wieczór.
Dotychczas wykonywałem zlecenia jako freelancer, lecz za parę miesięcy zamierzam podjąć pracę stałą, tylko właściwie zastanawiam się od czego zacząć, gdzie się zgłosić. Podejrzewam, że na początek będzie to musiała być jakaś agencja interaktywna czy coś w tym stylu za niekoniecznie wysoką pensję, ale rozumiem to. Tylko gdzie takich szukać? (szukających pracowników). Mówi się, że biorą każdego, ale gdzie? Patrzyłem na serwisy typu pracuj.pl, ale z tego co widzę oferty tam są głównie typu "po studiach, 5 lat doświadczenia". W moim przypadku chodzi o to, że jestem teraz na studiach dziennych (państwowych w Warszawie), ale zamierzam przerzucić się na zaoczne (dzienne to za duża strata czasu), a takie kosztują, lecz wstyd wymuszać koszty na rodzicach. Dodatkowo pytanie nr. 1: Jak wykazać swoje umiejętności? Takich konkretniejszych projektów w moim doświadczeniu jest hmm.... kilka. "Kilka" bo to trochę wstyd powiedzieć, że się robiło mnóstwo projektów dla studentów, o stronach - wizytówkach też chyba lepiej nie wspominać. Jestem dużym pasjonatem security w związku z tym poświęciłem dużo czasu tej tematyce. Ale na rozmowie też nie powiem "włamałem się na prawach roota do X i Y, co prawdopodobnie nikomu w tej firmie nigdy by się nie udało", bo chodzi o znalezienie pracy, a nie nie-ciepłej posadki w więzieniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Czy coś na zasadzie pokazaniu paru prac i odpowiedzi "mało", zaproponowanie zadania testowego (bądź od razu okresu próbnego) da radę? Dodatkowo pytanie nr. 2: Czasem widzę oferty, w których są dopiski typu "zatrudnimy studenta / mile widziani studenci". Czy pracodawcy otrzymują jakieś zniżki za zatrudnianie osób aktualnie studiujących, że dają takie dopiski? Czekam na sensowne odpowiedzi, Pozdrawiam. Ten post edytował pyro 31.12.2012, 02:12:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz pracować w agencji interaktywnej to zobacz jakie działają w twojej okolicy i do nich napisz, nawet jeśli nie prowadzą rekrutacji. Poproszą cie o przysłanie próbki kodu i dadzą robotę na 100%. Ale tam ani się nie nauczysz, ani nie zarobisz. Właściwie na wysokich zarobkach jeszcze mi nie zależy, natomiast chciałbym trafić gdzieś z konkretnymi możliwościami rozwoju. Poszukaj lepiej jakiejś średnij firmy lub corpo z działem it. Tutaj już będzie normalna rozmowa kwalifikacyjna. Aby pracować jako programista ew junior nie muszisz mieć super cv. No tak, ale właściwie gdzie takich szukać? Na portalach typu pracuj.pl nawet na Junior Programmera chcą po studiach z 3 letnim doświadczeniem. Jakieś konkretne frazy do wpisania w Google? W jakichś katalogach firm? Nie napisałeś jaki rodzaj pracy Cię interesuje, a konkretniej czy będziesz w stanie "klepać stronki" w zamian za etat, czy chciałbyś pracować przy nieco bardziej różnorodnych projektach. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w małej agencji zostaniesz człowiekiem orkiestrą - tutaj będzie liczyła się głownie pobieżna znajomość wielu tematów: html/css + umiejętność wdrożenia dodatków w js + zakodowania czegoś w php + bardzo często znajomość gotowych skryptów (wordpress, drupal, joomla, magento itd.). Do nich możesz zwrócić się osobiście lub via e-mail. Raczej przy różnorodnych projektach. Chociaż ciężko to udowodnić w pięć minut, moje umiejętności są, że tak to ujmę... ponadprzeciętne. Z powodu dociekliwości zajmuję się zagadnieniami, które ludzie zazwyczaj pomijają. W związku z tym np. potrafię tworzyć strony w HTML5 / CSS3, które działają i wyświetlają się poprawnie nawet w IE6. Generalnie chodzi o to, że dużo rzeczy poznawałem z pasji, jako samouk, ale nie zawsze miałem możliwość wykorzystać w praktyce. I teraz na przykład przy znajomości różnych wzorców projektowych, ale braku podparcia konkretnymi przykładami wystarczy opowiedzieć jak działa i jak wykorzystać dany wzorzec? Tyle wystarczy? Tak się złożyło, że poznałem wiele wzorców projektowych, ale przydawał mi się głównie MVC. Możesz podzielić CV na projekty w których brałeś udział (te większe) z wyszczególnieniem zakresu Twojej pracy, oraz informację że w takim przedziale czasowym stworzyłeś wiele witryn oraz wykonałeś pomniejsze zlecenia (zakodowanie grafiki, mniejsze skrypty, klasy itd.). Ponadto warto podać konkretne umiejętności, poza PHP istotna może okazać się znajomość Magento, obsługa Photoshopa, czy znajomość języka angielskiego. Czyli rozumiem, że dodanie wzmianki o "pracach dla studentów" / "drobnych modyfikacjach" / "stronkach-wizytówkach" w ujęciu ogólnym, bez konkretnych przykładów też wystarczy? PS. Nie "włamania" tylko audyty bezpieczeństwa (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) . Takie też robiłem na zlecenie. Ale kiedyś... kiedyś byłem młody (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 07:46 |