Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Praca w firmie programistycznej
dawstaw

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam.
Zastanawiam się nad otworzeniem własnej firmy programistycznej. Od kilku lat działam w branży IT i obecnie mniej więcej wiem jakie oprogramowanie mogło by zdobyć uznanie. Moja firma projektowała by głównie programy i narzędzia w php. Nie jestem jednak programistą a chciałbym na początek wynająć małe biuro i do niego jednego programistę który za swoją prace by dostawał od 3800-4500zł/mc. Ja natomiast zajmował bym się sprzedażą wyprodukowanego softu , promocją marketingiem i pozycjonowaniem. Teraz jednak mam pytanie do programistów. Jak zapatrujecie się na to iż pracując w firmach programistycznych i produkując samodzielnie dany soft widzicie iż w ciągu miesiąca przychody dla firmy z takiego softu są np 6 razy większe niż Wasza pensja ? Pytam ze względu na to iż wiele programistów szczególnie gdy ktoś pracuje sam / indywidualnie tworzy soft od A do Z mógłby to zrobić na własną rękę i tym samym więcej zarobić.... Jak myślicie czy znalazłby jakiś programista który by poszedł na taki układ i pracował w firmie całkowicie samodzielnie ( dostawał by oczywiście taką pensję) jednak soft wyprodukowany przez niego byłby głównym źródłem utrzymania firmy ?

Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuje..
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Riggs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Warunki które podałeś są ciekawe z punku widzenia programisty. Wiadomo, że sukces w dużej mierze zależy od tego co programista stworzy ale samo pozyskiwanie klientów na aplikację, jej sprzedaż to też ciężki kawałek chleba. Dla programisty plusem jest to że ma stałą pensję (niezależną od wyników sprzedaży produktu) i perspektywę premii od sprzedaży jeśli produkt się przyjmie. Wiadomo że podział 50/50 jest bez sensu w tym momencie bo Ty jako prowadzący firmę ponosisz koszty (ZUS, US , wkład własny itp).
W takim układzie jaki opisałeś sam chętnie bym popracował.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 13:37