Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak oni to robią? Na przykładzie wp.pl
parzol
post 20.12.2012, 22:03:59
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie.

Zastanawia mnie jedna sprawa pod kątem optymalizacji budowy serwisu WWW. Weźmy przykładowo ten link. Przechodząc na sam dół do komentarzy mamy możliwość kliknięcia (bez logowania!) w łapkę do góry albo w dół. Wszystko jasne i proste. Pytanie jaki najlepiej zastosować w tym wypadku mechanizm, aby zapamiętać że dany user kliknął w konkretny już komentarz i oddał swój cenny głos (który oddać można tylko raz). Czy zastosowanie tutaj samego cookies ma sens? Czy lepiej oprzeć to na bazie danych (co z wydajnością?) czy też może jakaś hybryda? Jestem ciekaw waszych opinii i rad na ten temat.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
daniel1302
post 23.12.2012, 15:49:06
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tylko takim wielkim stronom ja WP czy Onet nie zależy na wydajności kodu jak np tobie, bo różnica jest taka, że oni mogą pozwolić sobie na zapłacenie 200 zł czy nawet 2000 zł więcej za dodatkowe procesory czy ram do ich strony.

Np daj sobie traceroute(tracert w windows) do różnych adresów IP onetu. I zauważ, że oni na wejściu serwisu mają jakiś router który(tak myślę) sprawdza który komputer ma najmniejsze obciązenie w danym czasie i do niego cię przerzuca. A mają pewnie 1 albo zdublowane miejsce z danymi i bazą.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:24