![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam na imię Tomek, lat mam 15 skończone 11 grudnia. PHP zajmuje się parę miesięcy a OOP może miesiąc, akurat tym językiem, ponieważ uważam że on jest jak dla mnie najłtawiejszy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Napisałem klasę MySQL w celu edukacyjnym, Proszę o ocene. Krytyka jak najmilej widziana ( Tylko nie do przesady ). (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Temat ten sam napisałem w dziale php lecz niestety on został zamknięty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ponieważ moderator nie zrozumiał posta, a ja chciałem tylko ocenę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 22 Dołączył: 14.12.2007 Skąd: Wyszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego po prostu nie będzie to:
Zresztą... używanie metod setParam przy łączeniu się z bazą, czyni Twoją bibliotekę nie wygodną do obsługi. Moim zdaniem, dane do dotyczące dostępu do bazy danych powinny być przekazywane do konstruktora klasy. Podobnie jest w wielu popularnych bibliotekach, np. PDO. Używasz dość przestarzałej konstrukcji definicji klas (bodajże kiedyś, za czasów PHP4 takiej się używało). Nie ustalasz dostępu dla pół i metod (public, private/protected). Póki co masz braki z OOP. Jestem pod wrażeniem przejrzystości kodu. Szczerze. Jeśli mówisz prawdę to masz bardzo duży progress w małym odstępie czasu. Pozdrawiam. EDIT:
Rozumiem, że to obsługa błędów generowanych przez Twoją bibliotekę? Niestety takie rozwiązanie nie daje mi, jako programiście końcowemu, możliwości obsługi tych błędów. O wiele ładniejsze rozwiązanie to wyjątki. Poczytaj o tym: http://pl1.php.net/exceptions Ten post edytował Kofel 22.12.2012, 14:43:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 13:23 |