![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w ramach treningu z SF2 próbuje wyskorbać mały systemik do zarządzania stroną. Jednak po rozpoczęciu prac i już napisaniu trochę rzeczy zaczeła zastanawiać mnie jedna sprawa. Mianowicie chodzi o strukturę budli. Przykładowo załóżmy sobie, że mamy jakiś CMS, który ma Backend i Frontend. Teraz w każdej z tych części będą obsługiwane artykuły, które mogą być umieszczane w kategoriach. Pytanie jak teraz po tworzyć bundle do tego? Mam takich aprę opcji: 1. /MyCMSBundle -/ForntendBundle -/BackendBundle 2. /MyCMSBundle -/ForntendBundle -/ArticleBundle -/CategoryBundle -/BackendBundle -/ArticleBundle -/CategoryBundle 3. /FrontEndBundle /BackendBundle Ewentualnie jakieś inne propozycje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja natomiast zrobiłbym to w ten sposób. Nie mieszać bundli Backend i Front end w jednym katalogu, bo to porażka jakaś jest. Zrobiłbym po prostu dwa katalogi, w których trzymałbym osobno grupy tych bundli. Dojście do tych katalogów rozgraniczył albo na poziomie HTACCESS albo na poziomie subdomeny - to już zależy od Ciebie.
Potem każdy element serwisu powinien być osobnym bundlem w jednym z tych dwóch katalogów. Na przykład: 1. Artykuły, kategorie artykułów, jakies tagi i coś tam jeszcze; 2. Newsletter 3. Forum - TO jako całość, wiem, że to duży element ale nie da się rozdzielić forum na kilka części. 4. Uzytkownicy Każdy z tych elementów będzie miał swojego odpowiednika we Frontendzie i Backendzie. Wiem, że to trochę dużo, ale wierzcie mi, takie rozdzielenie daje tylko same plusy. Jeśli od samego początku sobie dobrze to podzielisz to później będzie Ci to łatwiej edytować. My w autorsim CMSie tak właśnie robimy. Mimo, że nie jest on pisany z użyciem żadnego frameworka, tylko na jego potrzeby trzeba było napisać coś nowego, ale i tak większość rzeczy jest tak właśnie podzielona. Elementy dla administratorów i redaktorów powinny być zupełnie niewidoczne dla użytkownika końcowego. Wiem, że to załatwia sprawa autoryzacji i logowania, ale i tak warto to podzielić. Takie jest przynajmniej moje zdanie, takie zostało wdrożone w życie i od dawna się sprawdza beż żadnych kłopotów. Ale pamiętaj, to że inni robią tak a nie inaczej to nie znaczy, że masz robić tak samo. Możesz się wzorować na innych, ale pamiętaj, że to Twoja aplikacja, powinna działać tak, żeby Tobie się pracowało najlepiej i najszybciej na niej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 19:39 |