![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
większość z was na pewno zna poradnik Quickstart w dokumentacji ZendFrameworka. Jest tam przykład budowy prostej książki gości. I teraz chciałem zrobić katalog książek w ZF. Mam w bazie tabelki: Book, Author, Book_Author, Book_Genre, itd. Bazując na przykładzie modelu z dokumentacji Quickstart mogę zrobić coś w tym stylu:
To jest w 90% kod z dokumentacji ZF. Ciekawe podejście, jedna klasa do obiektu książki ze zmiennymi takimi jak kolumny w bazie, druga klasa do operacji z bazą, której przesyłamy obiekt tej pierwszej klasy. To wszystko rozumiem i jest ok. Ale teraz dochodzę do tego, że chciałbym pobrać listę książek wraz z nazwiskami ich autorów, gatunkami do których są przypisane i wyświetlić taką listę np. 20 książek wraz z pełnymi informacjami o każdej. W tej chwili metoda FetchAll wyciąga mi wszystko z tabelki Book. Nie mam pojęcia w jaki sposób podejść do tego, żeby dołączyć do tego też dane z innych tabel. Tabela Author_Book jest do relacji między książkami i autorami. (czyli książka ma kilku autorów). Nie wiem jak to ładnie zrobić żeby było zgodne z MVC itd. Czy porzucić całkowicie tej sposób z dwoma klasami czy nie, po prostu proszę o wskazówki w jaki sposób się takie coś robi. pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 1 Dołączył: 29.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spotkałem się kiedyś z modelami pomocniczymi agregującymi inne modele dziedziczące bo Zend_Db_Table. Zrobione to było na zasadzie Dependency Injection. Modele pomocnicze nie miały swoich tabel w bazie, a jedynie obsługiwały i łączyły standardowe modele.
-------------------- ze4lot.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 22:29 |