![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak w temacie. chcialem byc fajny i zaczac robic stronki jak czlowiek uzywajac frameworka. Oczywiscie okazalo sie ze powinienem to sobie wybic z glowy juz na samym poczatku.
tutaj mamy przyklad z symfony oficjalnego tutoriala http://symfony.com/doc/current/book/page_creation.html na samym poczatku mamy zeby wpisac to "$ php app/console generate:bundle --namespace=Acme/HelloBundle --format=yml" do... nie podaja gdzie, jest tylko "run the command". Aha to juz wszystko wiem. Podejrzewam ze chodzi o konsole w linux? To znaczy ze gowno sie naucze i musze teraz zainstalowac linuxa na ktorym nie dziala nawet photoshop ani nic? Takich komend w tutorialu jest miliard, juz przy samej instalacji bylo kilka ale to wiedzialem jak pominac. Odpada zeby za kazdym razem jak natkne sie na linijke typu "run the command" mialbym szukac alternatywy na forach gdzie nie wiadomo czy ci daja dobre rady czy nie. Jest jakis program ktory by symulowal linux console? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Powiem Ci coś, ale nie odbieraj tego jako atak na Ciebie, tylko jako radę. Po poziomie pytań wnioskuję, że symfony jeszcze nie jest dla Ciebie. Ten framework wymaga dość dużej wiedzy bo inaczej będziesz błądził po omacku i wielu rzeczy nie zrozumiesz. Pytania, które zadajesz sugerują dość mocno, że raczej słabo znasz się na programowaniu w php i nie robiłeś takich rzeczy jak np. używanie cudzego kodu, nie konfigurowałeś php pod swoje potrzeby itp. Moja rada jest taka - naucz się porządnie php (nie tylko języka, ale też zacznij korzystać z cudzych bibliotek, oop itd) i potem wróć do symfony. Jeśli koniecznie chcesz pracować na frameworku to wybierz jakiś dla początkujących - nie wiem co jest teraz na topie - ja zaczynałem z CodeIgniter i bardzo miło wspominam. Możesz też spróbować z Kohana. Tak jak pisałem Symfony to nie jest dobry wybór dla początkującego - tylko się zrazisz. Wiem, spoko. Jestem poczatkujacy ale chcialem sie jakby zmusic do czegos mocniejszego. Na oko tutoriale wygladaly na bardzo szczegolowe i myslalem ze bedzie fajnie. Niestety robiac to samo mam inny rezultat niz oni maja u siebie wiec zakladam ze tutorial jest starszy i pare rzeczy sie pozmienialo w miedzy czasie a tutorial nie zostal updatowany. Rozumiem ze zaawansowany uzytkownik odrazu skuma co o co chodzi i szybko sobie to naprawi. Ale i tak troche nie fajnie z ich strony. Cytat Inna sprawa to fakt, że windows się średnio nadaje do programowania. Zwłaszcza gdy zaczyna się dodatkowe oprogramowanie "dorzucać" przy okazji. Dołożenie APC, memcache, imagicka czy jakiegoś silnika do wspomagania wyszukiwań pełnotekstowych (przykładowo elasticsearch) to na windzie karkołomne zadania (no i nie zawsze możliwe, gdyż brak wersji windowsowych w niektórych przypadkach), w porównaniu do apt-get install. W domu, do zabawy? Może być Windows. Do programowania, nie licząc C# czy ASP.NET i podobnych windowsowych wynalazków, jednak on się zwyczajnie nie nadaje. I z tego powodu wlasnie zrobie to co zasugerowal everth Powinienem sciagnac ubunstu server czy zadna roznica? Ten post edytował grywalny 19.12.2012, 17:16:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 22:17 |