![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od dłuższego czasu zajmuję się programowaniem w JavaScript i postanowiłem podzielić się swoją wiedzą i napisać kurs JavaScript.
Kurs możecie znaleźć pod adresem http://kursjs.net76.net/. Zapraszam do czytania. Dziękuję za wszelkie uwagi. Kurs będzie dopracowywany z upływem czasu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie podam Ci linku z dokumentacji, ponieważ JS jej nie posiada. Implementacje w przeglądarkach opierają się na standardzie ECMA, który nie zawsze jest przestrzegany, żeby nie napisać, olewany...
Tego typu smaczki, sam wyłapiesz podczas pisania bardziej złożonych skryptów. Motyw z var w pętli zauważyłem podczas pisania własnego FW (krótko po tym jak upadł mintajax, ktoś go jeszcze pamięta?), nie pasował mi czas wykonania i ewentualne zacinki podczas bardziej złożonych animacji na drzewie DOM, kombinowałem z różnymi konfiguracjami, pousuwanie var ze wszystkich pętli przyniosło oczekiwany efekt, wniosek z tego był dla mnie jasny, że var obojętnie gdzie jest, zawsze deklaruje zmienną, a że jest w pętli, deklaruje ją dla każdego obrotu (to nawet logiczne, bo tak też działa warunek i instrukcja krokowa). W swoim teście zapomniałeś o jednej istotnej rzeczy. Zdeklarowałeś zmienną j, ale nie przypisałeś jej wartości, a to właśnie o to się rozchodzi... popatrz: http://jsfiddle.net/3hMhm/ Cytat 1217 ms <-- 1 1260 ms <-- 2 1167 ms <-- 3 6 ms <-- 4 Myślę że wynik wyczerpuje temat. Cytat PS2. Oczywiście wyniku testów czasowych są sprawdzane na moim kompie i u każdego mogą być różne. Wpływa na to wszystko Ale proporcje powinny być podobne. Tym się nie przejmuj, wiele ludzi myśli że jak na ich maszynie kod działa wolniej/szybciej to już test autora można włożyć między bajki... a tu przecież o sumę i porównanie chodzi. A jak już w ogóle potrzebujesz super wydajności, to dzisiaj wkłada się kod w tzw. workera, gdzie cały kod w nim jest uruchamiany jako osobny proces przeglądarki, ale to już temat na inny wątek. Ten post edytował !*! 16.12.2012, 11:46:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 14:31 |