|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Nie potrafię sobie poradzić z wykonaniem odnośników do następujących po sobie kilku podstron. Skrótowo chcę, aby strona składała się z : 1. Header - nagłówek z menu głównym; jeden niezmienny dla strony głównej i wszystkich podstron 2. Maincontainer - główny "zbiornik" z treścią którego zawartość zależy od tego co wybierzemy w menu głównym 3. Footer - stopka; jedna niezmienna dla strony głównej i wszystkich podstron Dla jednej pozycji z menu głównego np. "Galeria" chciałbym, aby Maincontainer został podzielony na: a) Sidebar - panel z dodatkowym menu (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) Container - przestrzeń w której pojawiać się będzie treść wybrana w menu z przestrzeni Sidebar Problem: Po zaimplementowaniu w poszczególne przestrzenie w div kodów z odnośnikami (w php) strona pracuje w sposób: Uruchamiam stronę główną (Jest OK.) => Uruchamiam odnośnik "Galeria" (Jest OK - rozwija się panel bocznego menu) => Uruchamiam odnośnik "Wakacje" (Jest ŹLE - pole z Header i menu głównym pozostaje bez zmian, natomiast znika mi panel z Sidebar i menu dodatkowym, i nic się nie pojawia. Domyślam się że problem leży w tym że po wczytaniu do pliku index.php pierwszej podstrony z zawartością galeria.php nie zostaje to zapamiętane i jest on zastępowany przez dołączony w dalszej kolejności kod zawarty w wakacje.php. Niestety nigdzie nie potrafię znaleźć odpowiedzi jak należy to uruchomić. Mój obecny kod wygląda następująco: 1. Plik index.php CODE <html> <head> </head> <body> <div id="mainmenu"> <div id="main"> <ul> <li class="main-left"><a href="index.php?main=1">Galeria</a></li> <li class="main-center"><a href="index.php?main=2">Opcja 2</a></li> <li class="main-center"><a href="index.php?main=3">Opcja 3</a></li> <li class="main-right"><a href="index.php?main=4">Opcja 4</a></li> </ul> </div> </div> <div id="maincontainer"> <?php switch($_GET['main']) { case '1': include('galeria.php'); } ?> </div> <div id="footer"> <li><a>TEXT 1</a></li> </div> </body> 1. Plik galeria.php CODE <div id="sidebar"> <ul> <li><a href="index.php?main=2?sidebar=1">Wakacje</a></li> <li><a>Wybór 2</a></li> <li><a>Wybór 3</a></li> </ul> </div> <div id="container"> <?php switch($_GET['sidebar']) { case '1': include('wakacje.php'); break; } ?> </div> 1. Plik wakacje.php CODE <div class="item"></div> <div class="item"></div> <div class="item"></div> <div class="item"></div> <div class="item"></div> <div class="item"></div> Obecnie we wszystkich poleceniach posłużyłem się formą CODE <?php switch($_GET['']) { case '1': include('.php'); break; } ?> , gdyż z tego co udało mi się wyczytać jest to bezpieczna forma wykonywania odnośników a dla mnie nie jest problemem dorzucenie kilku linijek kodu w przypadku pojawienia się dodatkowych pozycji w menu. W dalszej kolejności w przypadku gdy na ostatnich podstronach z właściwą treścią będą dodawane np. zdjęcia których ilość może już być duża chciałbym zaimplementować kod w innej formie gdyż to już może być uciążliwe jednakże na tą chwilę w pierwszej kolejności chciałbym rozwiązać problem prawidłowej pracy głównego szkieletu strony. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i informacje co robię źle. Proszę również o wyrozumiałość gdyż jest to dopiero mój początek przygody ze stronami. |
|
|
|
daniel1302 1. Poszukaj informacji o szablonach(Smarty, lub OP... 8.12.2012, 16:30:00
l3hash Zapoznaj się z wzorcem MVC, bo przykład który poda... 8.12.2012, 17:24:54 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 9.05.2026 - 16:49 |