Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Symfony] Używać Sonata Bundle?
grzesiek_g

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Startuję niedługo z projektem, framework już wybrany - Symfony 2.1 natomiast zastanawiam się czy używać Sonata Admin Bundle. Projekt będzie miał panel administracyjny z kilkoma poziomami uprawnień, dodatkowo uprawnienia do konkretnych zasobów, trochę tabel typu słownikowego, ale również trochę bardziej skomplikowanych formularzy (niektóre może z wykorzystaniem AJAX).

Dodam jeszcze, że do Symfony 2 i Sonata miałem już jedno podejście i nie czułem się w tym komfortowo (przyzwyczajenia z KohanaPHP). Miałem wrażenie, że jestem ograniczany przez możliwości Sonaty.

Proszę o opinie osób które pisały w Symfony 2 i używały Sonaty (lub nie) o opinie, to co można przeczytać na stronie projektu to jedno, a praktyka to drugie. Z doświadczenia wiem, że czasami przy czymś takim trzeba się sporo nagimnastykować by uzyskać porządany efekt i może warto nie iść na skróty tylko ręcznie budować panel administracyjny?

// edit
Zapomniałem dodać, że zamierzam używać Twitter Bootstrap.

Ten post edytował grzesiek_g 7.12.2012, 15:25:58
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
d3ut3r

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przed rozpoczęciem projektu nad którym pracuje miałem ten sam dylemat, po przeczytaniu dokumentacji doszedłem do wniosku że łatwiej i szybciej będzie napisać własny panel administratora.

Moim zdaniem Symfony2 w standardowej konfiguracji jest bardzo dobrze zaprojektowany i po kilku dniach "treningu" okazuje się że można całkiem szybko taki panel napisać samemu. Rozumiem założenia tej paczki jednak dla mnie jest to nieco przerost formy nad treścią.

Co do gimnastykowania się, moim zdaniem jest problem większości bardziej rozbudowanych bundli jeżeli nie pasuje nam jego funkcjonalność to zazwyczaj trzeba przekopać sporo kodu by zrozumieć co i jak działa i dopiero później zabierać się za modyfikacje. Dokładnie taką sytuację miałem z FOSUserBundle gdzie okazało się że szybciej napisałem własną funkcjonalność logowania/rejestracji nim doszedłem do tego jak zmienić to w sposób najbardziej optymalny w bundlu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Co prawda Symfony2 używam od całkiem niedawna, więc równie dobrze moje problemy mogły wynikać z braku doświadczenia jednak w wyżej wymienionym przypadku bardziej efektywne okazało się własne rozwiązanie dopasowane do potrzeb tego konkretnego projektu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 17:47