Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy to prawda ze MySql ma licencje ktora nie pozwala na uzywanie jej w komercyjncych aplikacjach?
michat34

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam no wiec przegladaja neta przypadkowo wpadlem na strone 'Co jest lepsze MySQL czy PgSQL'. Jako ze uwielbiam tego typu tematy to zaczalem sobie czytac. No i ktorys zwolenniki postgresa gdzies rzucil ze mySQL jest zle bo cos tam costam oraz licencja nie pozwala na uzywanie jej w komercyjnych aplikacjach. Czy to prawda? Czy to znaczy ze jak napisalem strone www w oparaciu o mysqla to musze ja teraz przepisac na pg lub sqllite?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
everth

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pewne zastrzeżenie co do punktu 2:
Nawet jeśli program umożliwia wybór to wydaje mi się że i tak musi być linkowany na etapie kompilacji do odpowiednich bibliotek, jeśli są one na GPL to naruszasz licencje. Nie ma znaczenia czy użytkownik ich użyje czy nie. Chyba że tobie chodzi o kilka wersji tego samego produktu z różnymi DB - wtedy masz rację.

Co do aplikacji webowych - kod nie jest linkowany w żaden sposób do MySQLa (w przypadku standardowego PHPa). Używasz sterownika bazy który jest zlinkowany/skompilowany na poziomie interpretera który z kolei jest na czystym GPLu. Tutaj według mnie nie dochodzi do żadnego naruszenia GPL - używaj bez obaw.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 23:25