![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam no wiec przegladaja neta przypadkowo wpadlem na strone 'Co jest lepsze MySQL czy PgSQL'. Jako ze uwielbiam tego typu tematy to zaczalem sobie czytac. No i ktorys zwolenniki postgresa gdzies rzucil ze mySQL jest zle bo cos tam costam oraz licencja nie pozwala na uzywanie jej w komercyjnych aplikacjach. Czy to prawda? Czy to znaczy ze jak napisalem strone www w oparaciu o mysqla to musze ja teraz przepisac na pg lub sqllite?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-=Peter=- dlatego napisałem że jest to kolizyjne. Zakładając że mam aplikacje komercyjną (web), która łączy się poprzez sterownik i w raz z nią, zrobię np. promocję na tani hosting na którym jest mysql, to wtedy jest już to integracja produktu A z produktem B, nie ma znaczenia w jakiej formie dołączę bazę (nawet jeśli hosting nie jest mój). Taką informację otrzymałem od prawnika (i najlepiej jak autor też się skontaktuje).
Dlatego można to "obejść" umożliwiając aplikacji łączenie się z innymi bazami danych i zrzucając odpowiedzialność na użytkownika w licencji przy instalacji, wtedy za mysql odpowiada dostawca hostingu, użytkownik a nie producent. http://www.mysql.com/about/legal/licensing/index.html Ten post edytował !*! 5.12.2012, 00:37:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 15:17 |