![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem początkującym samoukiem i potrzebuję utworzyć trigger, który po wstawieniu danych do tabeli T1, wstawi jedną z wstawionych wartości do tabeli T2. Z tym, że jeśli wartość ta jest null albo "" (czyli defacto pusta) ma nie wykonywać inserta.. Akutalnie wygląda to tak:
I do tabeli T2 dodawane są nowe wartości.. ale są również dodawane wartości puste ( '' ) które nie mają być dodawane.. (ma po prostu nie robić tego kroku). Pewnie jest jakiś niewielki błąd.. Średniozaawansowani nie będą pewnie na pierwszy rzut oka zauważą co jest nie tak.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój błąd.. tam ma być przekazana do procedury zmienna Data
Witam po dłuższej przerwie.. prace z triggerem zostały na moment wstrzymane ale teraz trzeba to dokończyc.. Z racji ograniczeń triggera w związku z tworzeniem nowych tabel zastanawiam się czy jest możliwość takiego rozwiązania.. (są to jeszcze niedopracowane składniową rozwiązania..) EDIT: Po prawie dwóch godzinach myślenia nad kodem mam taki komunikat: "Dynamic SQL is not allowed in stored function or trigger" Co w przygotowanym poniżej kodzie może wywoływać taki komunikat? I jak sobie z tym poradzić? Tworzę trigger, który wywołuje w sobie procedure, która otrzymuje jako parametr datę z operacji triggera..
a procedura ma za zadanie utworzyć nową tabele, która w nazwie tabeli ma mieć przekazany wcześniej rok, coś na wzór - wyniki_2013 (tylko tutaj chyba trzeba skorzystać z polecenia PREPARE do utworzenia tej zmiennej tablicowej ? Dokładnie nie wiem jak to może/powinno wyglądać..)
Wszelka pomoc/sugestie mile widzane (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (ps. proszę tylko o nie komentowania tego rozwiązania w stylu - "tak się nie robi, że tabela ma nazwe wyniki_2012, wyniki_2013.." bo ja o tym wiem.. ale to jest jak już wspominałem bardziej udowodnienie tego "że się da". Ten post edytował mikajlo 15.12.2012, 15:34:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 03:10 |