![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zaczynam raczkować w OOP, i natrafiłem na taką wątpliwość.
Czy mógłbym prosić o prostą wykładnię, które podejście jest bardziej "prawidłowe" dla poniższego przykładu (o ile którekolwiek jest prawidłowe (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) )? Chodzi mi o to, czy dla zasady konstruktor powinien być możliwie jak najmniej skomplikowany i dalsze zadania na atrybutach powinno się wykonywać w osobnych metodach, czy nic nie stoi na przeszkodzie, by już w konstruktorze wykonywać działania? Co lepsze? Ta klasa: czy może ta klasa: Proszę nie zwracać uwagi na bezsensowny przykład, możliwy do rozwiązania w 1 linijce w sposób proceduralny. No chyba, że za pomocą klasy ten problem powinien być rozwiązany w kompletnie inny sposób. Wynik końcowy ma za zadanie zwrócić 'ok', albo 'coś nie gra', w zależności od parametru początkowego przy tworzeniu obiektu klasy A.
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie ja nie planuję pracować zawodowo jako programista php (za stary jestem już raczej, młode wilki zaczynające w wieku nastu lat są całe lata świetlne przede mną), bardziej potrzebuję go do moich własnych potrzeb (nie aż tak rozbudowanych jak u programistów zawodowych), dlatego pewnie nieraz jeszcze będę produkował sobie kod proceduralny.
Ale skoro jest coś takiego jak OOP, to dlaczego by nie spróbować. A, że przy okazji rozjaśniania mi się idei OOP naszedł mnie pomysł przerobienia swojego skryptu, to jest dodatkowa motywacja. Skrypt wydaje mi się jest wręcz idealny by go rozpisać jako klasę z kolejnymi prywatnymi i publicznymi metodami, zamiast dwóch ogromnych funkcji. No ale już na samym początku stanąłem przed problemem jak w pierwszym poście. No nic, spróbuję to sobie przepisać na klasę i jak się uda to może za rok, czy dwa będę się śmiał z głupot jakie popisałem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie ja nie planuję pracować zawodowo jako programista php (za stary jestem już raczej, młode wilki zaczynające w wieku nastu lat są całe lata świetlne przede mną), bardziej potrzebuję go do moich własnych potrzeb (nie aż tak rozbudowanych jak u programistów zawodowych), dlatego pewnie nieraz jeszcze będę produkował sobie kod proceduralny. To tak jak ja (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) OOP używam gdy coś ma być spore spore lub uniwersalne lub często używane w różnych rzeczach. A drobiazgi które nie mają być uniwersalne tłukę proceduralnie, bo szybciej toto zakodować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 04:39 |