![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zaczynam raczkować w OOP, i natrafiłem na taką wątpliwość.
Czy mógłbym prosić o prostą wykładnię, które podejście jest bardziej "prawidłowe" dla poniższego przykładu (o ile którekolwiek jest prawidłowe (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) )? Chodzi mi o to, czy dla zasady konstruktor powinien być możliwie jak najmniej skomplikowany i dalsze zadania na atrybutach powinno się wykonywać w osobnych metodach, czy nic nie stoi na przeszkodzie, by już w konstruktorze wykonywać działania? Co lepsze? Ta klasa: czy może ta klasa: Proszę nie zwracać uwagi na bezsensowny przykład, możliwy do rozwiązania w 1 linijce w sposób proceduralny. No chyba, że za pomocą klasy ten problem powinien być rozwiązany w kompletnie inny sposób. Wynik końcowy ma za zadanie zwrócić 'ok', albo 'coś nie gra', w zależności od parametru początkowego przy tworzeniu obiektu klasy A.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze głupi przykład to wiem. Chodziło o pokazanie co mam na myśli.
Rozumiem, ze to:
zwraca boolean? (dodano: musi zwracać true/false, bo co innego by miało zwracać (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) Dziękuję Sephirus za wyjaśnienia. Przyznam szczerze, że po przerobieniu rozdziału PHP i MySQL Welling/Thomson o obiektowym, niewiele z tego zajarzyłem. Dopiero przykłady w Internecie mi nieco rozjaśniły. I właśnie takie posty, które rozwiewają wątpliwości, których nie znajdziesz tak łatwo w książce, bo ilu programistów, tyle rozwiązań. Na samym początku przygody z obiektowym miałem w ogóle problem by wyłapać jego sens. Zbyt długo uczyłem się proceduralnego podejścia do php, zamiast od razu chwytać się OOP. Teraz zaczyna mi się to porządkować, staje się sensowne i logiczne. Ale właśnie, wygląda mi na to, że trzeba wypracować sobie swoje podejście, bo nie ma na to gotowego schematu. A to wymaga ćwiczeń. Oczywiście wątpliwości się mnożą wraz z kolejnymi przykładami, które próbuję sobie rozwiązać czy stworzyć. No ale nikt nie mówił, że będzie łatwo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziękuję wszystkim za pomoc. Ten post edytował kreatiff 28.11.2012, 17:25:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 21:18 |