![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Szukam informacji, porad od osób, które mają własne firmy programistyczne, agencje o rozwinięciu działalności. Od niecałych 3 lat prowadzę jednoosobową DG. Zajmuję się głównie stronami internetowymi, trochę pozycjonowaniem. Zleceń sporo, musiałem niektóre podzlecać. W tym momencie pracę wykonuję w mieszkaniu. Nikogo nie zatrudniam (współpraca z innymi na umowa-zlecenie i/lub FV). Zastanawiam się czy na wiosnę nie wynająć biura i nie zatrudnić 3os na etat. Myślałem o: programiscie php, koder/programista i marketingowiec (pozyskiwanie zleceń). Grafika mam pod ręką (fv). W zasadzie programistów mam upatrzonych (współpracuję od dłuższego czasu z nimi), natomiast marketingowca musiałbym poszukać. Mam odłożoną kasę na ~3mc działalności (lokal + pensje), ale ogolnie spore watpliwosci czy uda sie utrzymac i czy to nie za szybko. Choc z 2giej strony jakos trzeba rozwijac skrzydla. Miejsce dzialalnosci: Kraków. Dzięki za wszelkie wskazówki, na co zwracać uwagę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przede wszystkim - nowe osoby zatrudnia się w momencie, gdy ich potrzebujesz.
czy potrzebuejsz teraz 3 nowych pracowników? czy zaloga zarobi na siebie? Na twoim miejscu zastosowalbym zasade "najpierw sprzedaj, później kup". Tzn. najpierw naucz sie sprzedawac, ewentualnie zatrudnij kogos, kto to umie i dopiero gdy sam nie bedziesz wyrabiac z iloscia pracy zatrudnij kogos a tymczasowo zlecaj outsorcing,jesli to konieczne. A jak sprzedac www? To dlugi temat. I ciezko podac uniwersalna zasade, ktora zadziala dal kazdego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przede wszystkim - nowe osoby zatrudnia się w momencie, gdy ich potrzebujesz. czy potrzebuejsz teraz 3 nowych pracowników? czy zaloga zarobi na siebie? ogólnie to praktycznie cały czas jest robota, największa niewiadoma to marketingowiec. Chyba od niego muszę zacząć szukać. Na twoim miejscu zastosowalbym zasade "najpierw sprzedaj, później kup". trochę zleceń odrzucam, ze względu na brak czasu i możliwości podzlecenia dalej. Wydaje mi się, że jak będę miał pracowników na etat to efektywność znacząco wzrośnie. Bo teraz płacę od zlecenia do zlecenia. Dużo czasu się marnuje (a przynajmniej tak mi się wydaje). Cytat Zastanów się co nie odpowiada Ci we współpracy na zasadzie umowy o dzieło / FV. Po prostu policz czy lepiej opłaca Ci się zatrudnić kodera na etat czy rozliczać się zadaniowo. Weź jednak pod uwagę iż w przypadku opcjonalnego przestoju, etatowcy nadal muszą otrzymywać swoje wynagrodzenie. Natomiast "zadaniowe" rozliczanie może okazać się nieco bardziej kosztowne. jednemu programiście płacę mniej więcej tyle co mógłbym na etacie. A plusem etatu jest zwiększenie efektywności. Faktycznie zagrożeniem byłby brak zleceń. No i po to ten marketingowiec. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogólnie to praktycznie cały czas jest robota, największa niewiadoma to marketingowiec. ... trochę zleceń odrzucam, ze względu na brak czasu i możliwości podzlecenia dalej. Wydaje mi się, że jak będę miał pracowników na etat to efektywność znacząco wzrośnie. jednemu programiście płacę mniej więcej tyle co mógłbym na etacie. A plusem etatu jest zwiększenie efektywności. Cześć, zatrudnij handlowca, i to jemu płać tak by "mu się chciało" i rozliczaj. Marketing zostaw sobie, bo chyba sam wiesz co robisz teraz i co zrobisz potem, a o to czego nie wiesz zapytaj handlowca. Nie wierz w magię "etatu", bo: - jeśli nie masz rekurentnego przychodu (np."software as service") to będziesz miał kłopot w razie braku zleceń (i PIP na karku), - lepiej pracują zleceniobiorcy (jest zadanie, to jest płaca) - większość specjalistów z jakimi miałem do czynienia do freelancerzy, którzy nie chcą wiązać się z małą firemką umową o pracę. Pozdr. M. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 07:47 |