![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam obecnie zainstalowany na laptopie windows 7 HP. Mam również partycję recovery - zajmuje ok 20GB. Dzięki tej partycji - tak mi się wydaję - mogę instalować sterowniki do laptopa poprzez klawisz F4 i wybranie określonej opcji. Mam też płytę z Windows 7 no ale tam jest czysty system. Teraz do meritum sprawy: Chciałbym zainstalować sobie system Windows 8, ale nie wiem co się stanie z tą partycją. Jak dla mnie nic nie powinno się stać gdyż jak ją nie zaznaczę do usunięcia to przecież się nie usunie. Ale nie wiem jak jest w rzeczywistości i o to własnie pytam. Czytałem opinie że nie będę miał do niej dostęp. Zatem tu moje kolejne pytanie: nawet jak nie będę miał do niej dostęp to ona i tak będzie, to czy później - kiedyś znowu wrócę do win7 to odzyskam do niej dostęp? Jak jest jeśli chodzi o sterowniki w win8? Pobierane są z automatu do laptopa? Win7 też-wg kolegi pobierała sterowniki, ale ja nigdy tego nie doświadczyłem ;/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze możesz zrobić tak, że ściągniesz:
1. soft o nazwie 'clonezilla' z sieci i wypalisz na płytkę (to bootowalny linux służący do robienia/odtwarzania backupów - coś a'la Norton Ghost), 2. Ściągniesz JAKIEKOLWIEK distro Linuksa z sieci A potem: 1. robisz backup ukrytej partycji recovery (zdziwiłbym się, gdyby clonezilla jej nie zauważyła) 1a. możesz sobie też zrobić backup istniejącej systemowej partycji Win7 (dysku C), "na wszelki wypadek" 2. backupy zachowujesz gdziekolwiek (pendrive, inny hdd, dysk sieciowy) 3. bootujesz distro Linuxa 4. zmieniasz typ partycji recovery (na jakikolwiek niewindowsowy, choćby i Linuksowy) 5. instalujesz Win8 - nie powinien nawet tknąć tej partycji - a w razie czego, to masz backupy. Clonezilla robi backupy "sektor po sektorze", przy czym: backupuje tylko UŻYWANE sektory dysku, dodatkowo zawartość kompresuje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:34 |