Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][PHP]Shoutbos ktory nei zawiesi strony
michat34

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

witam chcialbym napisac shoutbox. oprocz jego tradycyjnych funkcji znajdowałyby sie tam rowniez informacje o tm kto jest na shoutboxie. myslalem o zrobieniu tak, ze co sekunde jest wysylane zadanie od klienta a jak nie zostanie wyslane znaczy ze sie wylogował. ale takie cos z pewnosci mocno zamuli serwer.
1. jest jakis lepszy sposob na zrobienie tego? ktos chyba gdzies cos pisal o iframe ale nie mam pojecia jak to mozna wykorzystac.
2. do czego mozna zastosowac w php sockety, chodzi mi o praktyczne wykorzystanie w prawdziwej aplikacji www
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
frantic09

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

A w jaki sposób będziesz dowiadywał się, że ktoś jest na shoutboxie?

Możesz to zrobić tak, że jak ktoś wejdzie w shoutboxa lub wykaże się jakąś działalnością, wtedy zapisujesz do np bazy danych wpis o informacji
[uzytkownik][dokladny co do sekundy czas działania]

(nie mam pojęcia jak działa Twój shoutbox więc nie wiem jak rozpoznasz użytkownika... może użyć do tego ciasteczek? Każdy użytkownik po wejściu na shoutbox dostanie jakieś ID zapisane u niego w ciastkach)

Nie musisz co sekundę sprawdzać kto jest a kogo nie ma. Możesz sobie ustalić dozwolony czas nieaktywności (przykładowo 15min) i np raz na minutę sprawdzać powyższą tabelkę. Jeśli jakiś użytkownik będzie miał wpis starszy nić te przykładowe 15 minut, wtedy oznacza, że już go nie ma.

Ale, tak jak pisze, za krótko opisałeś swój shoutbox...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 06:54