Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Ranking popularności frameworków PHP
pyro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy znacie / istnieje jakiś sensowny ranking frameworków? I nie chodzi mi tutaj o strony, gdzie decydują o ich popularności głosy użytkowników, bo zazwyczaj tych głosów jest tak mało, że niczego to nie rozstrzyga. Zresztą mogłoby się wydawać, że jednym z najpopularniejszych jest Yii (prawie wszędzie jest na wysokiej pozycji), ale Google Trends mówi już coś innego: http://www.google.com/trends/explore#q=yii...,%20codeigniter . Kiedyś widziałem jakąś stronę, gdzie frameworki były oceniane na podstawie wielu czynników (community, usability, extension possibilities, etc), ale nie mogę jej znaleźć. Może już nie istnieje?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

@pyro: problem w tym, że trends pokazuje jedynie popularność słowa kluczowego. Ja nigdy jeszcze nie napisałem frazy: nazwa_frameworka framework (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zawsze jest to nazwa_frameworka inne słowa o jakie mi chodzi, bo jak gros, używam tego jako ogranicznika przy problemach. Przykładowo ostatnio dużo z symfony2 pracuję i stąd mam frazy typu: symfony2 form custom type, symfony2 event listener i masę podobnych. One nijak się nie łapią na trendsy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Trends pokaże Ci jedynie takie kombinacje jakie były wyszukiwane, a nie takie gdzie ich częścią była poszukiwana fraza. Stąd nie patrzę na google trends ale wielkość społeczności wokół określonego fw i jej aktywność, bo to one dają Ci tak naprawdę obraz czy warto w to wchodzić. W chwili obecnej IMHO zend, symfony, choć yii trochę miesza w stawce. Problemem jest fakt, że CI jest już lekko nieświeży i na chwilę obecną skłaniałbym się ku sf2 i nowemu zendowi. Nie są idealne, ale nie siedzą jak inne w kompatybilności wstecznej i przez to korzystają z tego co PHP ma od jakiegoś czasu, nie przeszkadzając zanadto programiście także w używaniu świeższych rzeczy, a także nie zmuszają do ekwilibrystyki z powodu jakichś dziwnych konwencji samego frameworka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:49