![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy znacie / istnieje jakiś sensowny ranking frameworków? I nie chodzi mi tutaj o strony, gdzie decydują o ich popularności głosy użytkowników, bo zazwyczaj tych głosów jest tak mało, że niczego to nie rozstrzyga. Zresztą mogłoby się wydawać, że jednym z najpopularniejszych jest Yii (prawie wszędzie jest na wysokiej pozycji), ale Google Trends mówi już coś innego: http://www.google.com/trends/explore#q=yii...,%20codeigniter . Kiedyś widziałem jakąś stronę, gdzie frameworki były oceniane na podstawie wielu czynników (community, usability, extension possibilities, etc), ale nie mogę jej znaleźć. Może już nie istnieje?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@pyro: problem w tym, że trends pokazuje jedynie popularność słowa kluczowego. Ja nigdy jeszcze nie napisałem frazy: nazwa_frameworka framework (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zawsze jest to nazwa_frameworka inne słowa o jakie mi chodzi, bo jak gros, używam tego jako ogranicznika przy problemach. Przykładowo ostatnio dużo z symfony2 pracuję i stąd mam frazy typu: symfony2 form custom type, symfony2 event listener i masę podobnych. One nijak się nie łapią na trendsy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Trends pokaże Ci jedynie takie kombinacje jakie były wyszukiwane, a nie takie gdzie ich częścią była poszukiwana fraza. Stąd nie patrzę na google trends ale wielkość społeczności wokół określonego fw i jej aktywność, bo to one dają Ci tak naprawdę obraz czy warto w to wchodzić. W chwili obecnej IMHO zend, symfony, choć yii trochę miesza w stawce. Problemem jest fakt, że CI jest już lekko nieświeży i na chwilę obecną skłaniałbym się ku sf2 i nowemu zendowi. Nie są idealne, ale nie siedzą jak inne w kompatybilności wstecznej i przez to korzystają z tego co PHP ma od jakiegoś czasu, nie przeszkadzając zanadto programiście także w używaniu świeższych rzeczy, a także nie zmuszają do ekwilibrystyki z powodu jakichś dziwnych konwencji samego frameworka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:49 |