Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL]Algorytm przyporządkowujący losowo współrzędne na obszarze, Algorytm przyporządkowujący losowo współrzędne na obszarze
dexter00

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

No więc z php rozpocząłem swoją przygodę nie dawno (na początku października), w tej chwili pracuje na frameworku- Codeigniter, i stanąłem przed takim zadaniem muszę napisać w php i mysql algorytm który będzie przypisywał mi trzy współrzędne X,Y,Z dodawanego obiektu (punktu) na obszarze (np. obrazku) o wielkości 2560x1240 px . A teraz do rzeczy:

Dane:
punkt (0,0,0) znajduję się w lewym górnym rogu grupy powierzchni roboczej.
X - szerokość
Y- wysokość
Z- losowa wartość od 1 do 10
area- grupa do której należy obiekt (od 1 do 20 )

baza zawierająca dane obiektu:
(IMG:http://www.wyslij.nazwa.pl/praca/baza.png)

obszar jest podzielony na 20 części, każda ma swoją gęstość która będzie miała wyliczana dzięki danym z bazy (ilość wystąpień np 1 w kolumnie area) ,
(IMG:http://www.wyslij.nazwa.pl/praca/obszar.png)

No i na czym polega trudność - przy dodawaniu nowego obiektu muszę zbadać gęstość każdego obszaru (1-20) następnie wybrać ten z najmniejsza gęstością i przypisać ją do obiektu, przypisać w obszarze (np.2) losowe współrzędne (z zakresu X- 0:512 i Y - 0:248 Z- losowo od 1 do 10).

Nie wiem jak się do tego wszystkiego zabrać, jakieś podpowiedzi z jakich bibliotek, funkcji php,mysql mógłbym skorzystać przy tym zadaniu?

Z góry dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
b4rt3kk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zapytanie nie bierze ich pod uwagę, bo one nie istnieją w Twojej tabelce, bo są tam tylko punkty, a area tylko przy okazji. To już nieco utrudnia sprawę. Chyba najprościej było utworzyć tabelkę obszarów, bo trudno żeby zapytanie pobrało coś czego nie ma.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 04:43