![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
gdzies kiedys wpadlem na taki artykul gdzie pisalo by unikac przechowywania null, gdyz zmniejszaja wydajnosc,powoduja nieczytelnosc i cos tam jeszcze. czy to prawda?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na pole z NULLem baza mysql potrzebuje dodatkowego jednego bajta.
Jeśli macie pole, na które macie założoną relację i pole to może być puste, to musicie to pole dać z NULLem, gdyż inaczej nie przejdzie Wam ta relacja. Gdy macie macie zaś pole, na które nie macie założonej relacji, a pole to jest polem liczbowym i może przyjmować liczby większe od 0 lub nic, to wówczas możecie dać je jako NOT NULL a zamiast NULL wstawiać 0. Zaoszczędzicie jeden bajt. Ja tak właśnie robię. I nie chodzi tu już o ten jeden bajt. Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem niż dawać NULL zamiast 0. Ale ja to robię bo wiem co robię. Gdy potrzebuję relacji, to jak najbardziej używam NULL. Także wszystko zależy jak leży i należy używać to ze świadomością co się robi. ps: NOT NULL też bodajże jest szybsze w indeksowaniu ps2: i też często widziałem zalecenia by unikać NULL jeśli jest to możliwe |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 09:39 |