![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję umiejscowić skrypty .php na serwerze klienta. Ponieważ nie bardzo chcę, aby klient (czytaj - informatyk klienta) mógł odczytać ich zawartość, szukam sposobu na ich zakodowanie.
Zastosowanie - komercyjne. Jakie są opcje? Słyszałem o dość kosztownej bibliotece Zend'a - czy ktoś moze mi cokolwiek na ten temat przybliżyć? W sumie to mam sporo pytań: 1. Jaki efekt uzyskuje się kodując skrypty - czy po prostu dodawana jest do nich cała masa na pozór niepotrzebnych znaków, czy są one jakoś kompilowane? 2. Czy mogę zakodować skrypt u siebie, tj. na maszynie z Win98 i wysłać go poprzez ftp na serwer, tak jak to robię ze skryptem nie zakodowanym? 3. Czy skrypt po zakodowaniu to nadal .php - czy nadal uruchamia się go tak samo? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam, K |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat poza tym obcemu kolesiowi bedziesz przesylac robote kosztujaca 2k po to by ci zakodowal? rownie dorbze mozesz dac ten kod otwarty na serwer, co za roznica czy dajesz to informatykowi klienta czy kompletnie obcemu gosciowi? tak czy siak dajesz komus swoja ciezka prace...
widzisz i tu jest pies pogrzebany, skoro ktos ci zlece prace placi ci za nia 2 tysiace, czyli nabywa od cibie konkretny produkt. zalezy jeszcze wszystko od umowy, jesli ta osoba (firma) nabywa prawa autorskie to to jest wtedy jej lub jego a ty pozbywasz sie (odsprzedajesz) swoje prawa za 2 tysiace! z tego co rozumie to chesz zeby ci zaplacili za wykonana prace ale niechesz by mogli sobie grzebac lub odsprzedawac kodu dalej?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 02:02 |