![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: z Marsa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Pytanie jak w temacie: do wyboru: :arrow: C/C++ :arrow: Java :arrow: ASP (ASP.NET) No i oczywiście jakie polecacie ksiażki do ww. języków dla osób znających już troszke dane języki jak i dla tych które o danym języku nie słyszały (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif) Pozdro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilka dni temu zaczalem "bawic" sie C#.
Jezyk i cala platforma .NET ma duzo zalet. Mnostwo wbudowanych rzeczy, np. regexpy w C/C++ to masakra, a tutaj w koncu normalnie, podobnie ze stringami, praktycznie zniknely wskazniki (mozna ich uzywac tylko w specjalnych blokach unsafe), wiec kod jest bezpieczniejszy. Jezyk jak juz ktos napisal posiada wiele zalet Javy, bedac przy tym duzo szybszym od niej (to jest moja blokada do Javy, do samego jezyka nic nie mam, ale te VM...). Niestety roznica w wydajnosci miedzy C# a C++, z tego co przez te kilka dni zdazylem zauwazyc, jest calkiem spora. Przepisalem sobie taki malutki (bardoz malutki... kilka stron kodu, jedno proste okienko z kilkoma kontrolkami) projekcik z C++ na C#. O ile kodu w C# bylo duuuzo mniej (glupie przegladanie procesow w windowsie w czystym api to prawie strona kodu, a w C# samo wczytanie procesow do tablicy to 1 linijka i potem tylko iterowanie po tym w petli) to program dzialal zauwazalnie wolniej. Do tego na starcie zajmowal on 8MB ramu (C++ sporo mniej niz 1MB), nie zeby to bylo na dzisiejsze czasy duzo, ale jak zobaczylem listing procesow i ze tylko chyba 2-3 programy aktualnie dzialajce (spore kobyly) zajmuja wiecej, a nawet taki apache mniej zzera to troche jednak robi roznice. No chyba, ze lwia czesc z tego zajmowanego ramu to jest sama platforma .NET i jest to mniej wiecej staly narzut, wtedy to rozumiem. Dodatkowo zrobilem sobie maly tescik, petla wykonywana iles tam miliardow razy i w niej kilka prostych operacji arytmetycznych (+, -, *, /). C# - ~2150 msec C++ - 0 msec [oba testy wykonywane kilkanascie razy] MIerzylem GetTickCount'em, bo jeszcze w C# nie umiem obsluzyc High Resolution Timer'a. Nie uzywalem zadnych optymalizacji, w obu przypadkach standardowe ustawienia projektu (aplikacja konsolowa). Troche mi sie to nie podoba.. bede musial jeszcze jakies dokladniejsze testy zrobic, bo wydaje mi sie az niemozliwe zeby taka roznica byla. Moze ktos ma jakies ciekawe spostrzezenia ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 05:14 |