Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Sprawdzenie zawartości zmiennej $POST
krzesik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam poniższy kod generujący mi krotkę w tabeli

1. .....
  2. echo '<td><input type=text name=WSK1 size=3 value="'.$WSK1.'">%</td>';
  3. .....

user po uruchomieniu skryptu otrzymuje tabelkę z wypełnionymi danymi wysłanymi z forma i to jest oki, ale chciałbym wpisać w poszczególne krotki wartości początkowe, które powinny być wyświetlane na wejściu, dopiero po ewentualnej zmianie przez usera powinny być podmienione, nie do końca wiem jak to napiać. Kombinowałem z testowaniem if(empty($_POST['WSK1'])) echo..... i tu się zamotałem.
proszę o pomoc w temacie.

Ten post edytował krzesik 6.11.2012, 12:33:04
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
krzesik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(b4rt3kk @ 6.11.2012, 16:52:33 ) *
Umieszczenie wszystkiego w tablicy wydaje się najprostszym pomysłem. Ale Twoim sposobem:

1. echo '<td><input type=text name=WJR size="3"';
  2. if(isset($_POST[WJR])) echo ' value="$WJR"'; else echo ' value="123"';
  3. echo ' />%</td>';

i dałeś odwrotny warunek poprzednio, bo jeśli nie jest ustanowiony $_POST to wtedy wyświetlasz wartość zmiennej, a gdy jest to dajesz wartość domyślną, a nie to chyba było Twoim założeniem?

tak, faktycznie warunek teraz wpisałem odwrotny, ale to pozostałości z testowania, jednak teraz wyszło czy lepsze jest isset czy też empty. Więc dla potomnych informuję że stosując isset w sytuacji gdy user nic nie wpisał w krotce pojawia się $WJR, dla empty działa jak należy.
Dziękuję i pozdrawiam

jednak wracam do tematu....
mój kod wygląda teraz tak:
  1. echo '<td><input type="text" name="WJB3" size="3"'; if(empty($_POST[WJB3])) echo ' value="$WJB3"'; else echo ' value="15"'; echo ' />%</td>';

uruchamiając skrypt w krotce mam $WJB3 - a powinno być 15, po wysłaniu forma zmienia się na 15 i dalsza część skryptu prawidłowo mi się przelicza, jednak jak wpiszę coś ręcznie i wyślę to POST dostaje nową zmienną i dalsza częśc się przelicza, lecz w krotce zamiast nowej zmiennej nadal mam 15
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 10:16