Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> wiadomości prywatne - wątki wiadomości
dtrb

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam taką bazę

id_wiadomosci
id_watku
data
id_nadawcy
id_odbiorcy
status_nadawcy
status_odbiorcy
tresc

chcę zrobić wiadomości prywatne ale żeby były grupowane w wątkach, tu zabrakło mi logicznego myślenia

chciałbym, żeby user #1 wchodził na stronę wiadomości i widział wiadomości od użytkowników z którymi pisał lub które otrzymał od innych, z góry na dół od najnowszej tak jak jest np w smsach w iphonie, później wybiera dany wątek danego usera i widzi cała historię korespondencji z danym userem od najnowszej do najstarszej...

widzę okiem wyobraźni jak to ma działać ale nie wiem jak o to zapytać aby konstruktywnie odpowiedziała mi baza danych

za łopatologiczne wskazówki, podpowiedzi byłbym baardzo wdzięczny!

proszę o pomoc!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
dtrb

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

właśnie męczyłem się z JOIN i lipa i wpadłem na sugerowane rozwiązanie ja zrobiłem to na hytlumytlu czyli metodą wiochy, do pętli konwersacje dodałem select z wiadomosci ktory ma warunek id_konwersacji=id z petli konwersacje ustawilem sortowanie daty desc z limitem jeden i wyswietlaja sie ostatnie wiadomosci z tabeli wiadomosci

a sortowanie konwersacji wg daty przychodzacej wiadomosci rozwiazałem dodając kolumne data do tabeli konwersacje i w tedy ustawie w formularzu aktualizacje tego pola zawsze na najnowsza date po wyslaniu wiadomosci w danej konwersacji (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

zapewne spotka się to zwielką krytyką (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ale działa na poziomie prostych testów ;P a i duma mnie przepełnia bo z moją mikro wiedzą rozwiązałem to metodami jakimi potrafiłem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

oczywiście dzięki wielkie bo bez Ciebie nie wiedziałbym jak się za to zabrać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

EDIT

status o odczytaniu dodalem do tabelki wiadomosci, a ilosc wiadomosci w konwersacji dodalem do tabelki konwersacje, reszte jak ilosc nowych zrobie w skrypcje ktory bedzie przeliczal ststusy 0 i wyswietlal ich liczbe

Ten post edytował dtrb 4.11.2012, 03:14:52
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 10:27