|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2008 Ostrzeżenie: (10%)
|
Witajcie,
Mam do was dość nietypowe pytanie które nie odnosi się do "nie wiem jak to napisac, pomocy!", lecz chciałbym spytać jak organizujecie sobie pracę. Ja w programowanie obiektowe powoli wchodzę, lecz po napisaniu okolo 200 funkcji dla jednego projektu, powoli zaczynam się w tym wszystkim gubić. Tym bardziej że nie robie jednego projektu cały czas, zostawiam go i wracam po jakimś czasie. Jakie macie spososby na większe projekty ? przed rozpoczęciem planujecie wszystkie funkcje, rozpisujecie je a potem przystępujecie do kodowania ? Posiadacie jakiś dobry system rozpisywania komentarzy dla danego pliku ? Ja do tej pory pracowałem "na żywioł", czyli siadam i koduje, lecz może posiadacie lepsze pomysły. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Ogólnie temat rzeka ale podstawą są:
- Komentowanie kodu - używaj na przykład styl PHPDoc'a, - Autokomentowanie kodu - nazywaj odpowiednio obiekty oraz ich metody tak - by wiadomo było za co są odpowiedzialne i co mają robić ale nie popadaj w skrajność. Staraj się nie używać za dużo skrótów, które mogą kojarzyć się z wieloma rzeczami naraz, - Użyj odpowiedniego środowiska, które będzie Ci podpowiadać - np.: NetBeans Zalecam korzystanie z dwóch idei - KISS i DRY Jeśli nie chcesz projektowa wszystkiego na samym początku - co nie jest łatwe i wymaga nieco doświadczenia i wiedzy z różnych zakresów to zaprojektuj sobie ogólnie szkielet aplikacji, wydziel główne moduły, klasy odpowiadające za dane funkcjonalności itp. Metody w danych klasach dopisuj na bieżąco - nie rób nic na zaś. Dopiero gdy zauważysz podczas pracy, że można coś zoptymalizować zrób to. Tak samo jeśli używasz tego samego kodu w wielu miejscach - wydziel go na zewnątrz. Polecam przygotowanie sobie samego szkieletu aplikacji, i na podstawie przypadków użycia wyodrębnienie większości funkcjonalności - innymi słowy spisz co ma być możliwe w aplikacji i podziel to na moduły i klasy zapisując także jak na siebie wpływają. To podejście jest raczej do małych i średnich projektów - normalnie jeśli miałbyś tworzyć coś dużego dla kogoś to polecam jednak poczytać o projektowaniu, wzorcach, logice biznesowej, diagramach itp. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
htmlxp Jak ulatwiacie sobie pracę ? pytanie do programistów "obiektowych" 30.10.2012, 10:53:03
CuteOne 1. Najważniejsze - dobre i skonfigurowane IDE np. ... 30.10.2012, 11:43:05
skowron-line 1. Podziel całość na moduły
2. Pisz jeden moduł od... 30.10.2012, 13:39:59 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 17:20 |