Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Framework czy to faktycznie wygoda?
james8

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie,

zastanawiam się czy korzystanie z FW to faktycznie taka wygoda jak wiele osób to zachwala.

Próbowałem robić projekty z Kohaną, Code Igniter, jednak zanim nauczę się używać jakiegokolwiek FW to szybciej napiszę kod "od ręki", po kilku większych projektach mam już gotowe swoje skrypty. Czy są w takim razie jakieś plusy frame worków?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
CuteOne

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W sygnaturze vikinga masz ciekawy artykuł o podstawach OOP. Jeżeli po tej lekturze będziesz potrafił napisać klasy "Psy" i "Koty", które potrafią rozszerzyć klasę abstrakcyjną "Ssaki" i będziesz wiedział co to MVC to bez większych problemów ogarniesz prawie każdy framework. Nie chcę być nieuprzejmy ale z Twoich tekstów wynika tylko jedno - jestem niekumaty/leniwy dlatego pisanie całego kodu samego jest lepsze.

Abstrahując do tego co koledzy wyżej napisali:
- pisząc poprawnie w znanym FW, nad którym pracowała grupa łebskich gości masz pewność, że dane rozwiązanie jest poprawne i nigdy nie zawiedzie (no może poza drobnymi wyjątkami)
- gdy wrócisz do kodu po roku/dwóch nie będziesz ślęczał godzinami nad analizowaniem kodu i powtarzaniem w kółko "do czego to *** miało służyć"
- nie musisz wymyślać koła na nowo bo wszystko masz już podane na złotej tacy

ps. przepraszam moderację za te gwiazdki - służy to tylko uzmysłowieniu realnych słów wypowiadanych po powrocie do starego projektu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował CuteOne 24.10.2012, 17:19:47
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 31.12.2025 - 07:45