Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]czy nalezy filtrowac dane z inputa password?
michat34

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

witam zalozmy ze mam na stornie autoryzacje uzytkownikow. login,haslo,email.

login i email filtruje strip tags oraz trim.

a co z hasłem? strip_tags usunie znaki specjalne, przez co uzytkownik nie bedzie sie mogl po rejestracji zalogowac i nie bedzie wiedział co sie dzieje.
a czy jak nie zrobie filtracji to moze mi sie włamac na strone przez formularz?

ciezka sprawa, co robic?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Zacznijmy od tego, że głupotą jest obarczanie bazy takim zadaniem, jak hashowanie. Ktoś nie filtruje długości pola i mamy zajechany serwer. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Tak, pole na hasło trzeba filtrować. Właśnie ze względu na długość, bo jakoś nie spotkałem się z sytuacją, w której ktoś używa haseł dłuższych niż 100 znaków, a brak obcinania do jakiejś długości po prostu zajedzie Ci serwer, gdy do hashowania puści Ci kilka MiB, zwłaszcza gdy używasz hasha, który celowo jest zasobożerny.
+Quote Post
webdice

Developer

Grupa: Moderatorzy

Cytat(erix @ 23.10.2012, 13:30:26 ) *
Zacznijmy od tego, że głupotą jest obarczanie bazy takim zadaniem, jak hashowanie. (...)

Tu się w żadnym wypadku nie zgodzę. Weryfikacja długości pola to jest jedna sprawa, a używanie funkcji hashujących w zapytaniu to druga. Równie dobrze możemy powiedzieć że używanie CONCAT to głupota z tego samego powodu.

Zresztą tak jak napisałem w poprzednim poście, trzeba filtrować każde pole. Nigdy nie powinno się ufać danym pochodzącym od użytkownika.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.09.2025 - 19:57