![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Mam szablon strony który w przybliżeniu wygląda tak: (IMG:http://img509.imageshack.us/img509/3277/stronach5.jpg) Na górze jest pasek (niebieska część) który ma się w założeniu rozciągać na całą szerokość przeglądarki. Gdyby był on jednolity i dałoby się wyciąć fragment o szerokości 1px, to można by go powielić jako tło i nie byłoby problemu. Niestety pasek ten składa się z ukośnych linii, więc najmniejszy powtarzalny fragment jest szerszy (konkretnie 5px). Dlatego trzeba go dokładnie dopasować do środkowej części bo inaczej będzie to nieładnie wyglądać. Z ustawieniem tła w odpowiedniej pozycji umiem sobie poradzić - wystarczy użyć stylu background-position: right dla lewej części (prawa się sama ustawia dobrze) Niestety nie mam pomysłu jak zrobić aby środkowa część miała stałą szerokość, a tło powtórzyło się po bokach. Można użyć tabelki do tego, ale wolałbym tego uniknąć i zrobić całość na divach (lub w inny sposób). Pytanie zatem brzmi: jak ustawić obok siebie w wierszu trzy divy, tak aby środkowy miał stałą szerokość, a dwa boczne rozciągnęły się tak aby dopasowały się do szerokości obszarów po bokach strony? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co Ci tu 3 div'y?
Zrób te niebieskie tlo jako tlo body + div z zielonym tlem. I masz to ladnie bez problemu;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie nie mogę - nie mam jednolitego tła, tylko takie w ukośne paski i tak się nie da.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to niebieski div jako jeden, a na nim zielony.
Można tak, albo ustawić div'a z niebiskim tłem z tyłu, a tego zielonego na wierzchu (z-index). |
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Pokombinuję z tym jeszcze, bo mam tam jeszcze zrobione płynne przejścia kolorów. Teraz właśnie przypomniałem sobie jednak że format PNG obsługuje kanał alpha, więc powinno mi się to udać. W razie czego będę jeszcze pytał (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mimo, że mój problem jest podobny, to pozwolę sobie odświeżyć go (rozciąganie tła). mam grafikę (tzw "belkę" tytułową), lecz jest ona za krótka. Załóżmy, że wygląda to tak: chodzi o podpięcie tła do komórki o szer 65%. Grafika na tę "belkę" jest szerokości 220px. Czy da radę ją w jakikolwiek sposób rozciągnąć (repeat-x oraz repeat-y nie wchodzi w grę, gdyż nie jest to grafa jednolita)? Bardzo proszę o pomoc... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oto ci chodzi ?
Kod <style type="text/css">
#body { width: 100%; height: 100px; background: #0000ff; } #column { width: 1000px; margin: 0 auto 0 auto; } #column-left { width: 650px; float: left; font-size: 1.3em; font-weight: bold; color: #ffffff; } #column-right { width: 350px; float: left; font-size: 1.3em; font-weight: bold; color: #ffffff; } </style> <div id="body"> <div id="column"> <div id="column-left"> Tytuł</a> </div> <div id="column-right"> tekst</a> </div> Ten post edytował krzysztof_kf 25.12.2009, 21:40:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo
może inaczej: vokiel w swojej stopce (kilka postów wyżej) ma grafikę - i teraz załóżmy, że kolumna z avatarem ma 35%, a kolumna z postem ma szer 65%. grafika u vokiela ma szer 515px i jak widać nie jest rozciągnięta na całą szerokość kolumny z postem. biorąc teraz moje klasy, to:
grafika nie może być "repeat", gdyż jest to wzór (podobnie jak u vokiel'a) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli jeszcze nie to to najlepiej jak wyżej kolega przedstawił to na rysunku pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dodałem obrazek w klasach i możesz tam sobie ustawić szerokość i wysokość obrazka w danej tabeli pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Kod <style type="text/css">
#main { width: 1000px; margin: 0 auto 0 auto; } #main-left { width: 350px; float: left; } #main-right { width: 650px; float: left; color: #3399ff; font-size: 1.3em; font-weigh: bold; } .img { float: left; background: url(./ironmen.jpg) repeat-x; width: 300px; } </style> <div id="main"> <div id="main-left"> Miejsce na avatar </div> <div class="img"> <div id="main-right"> Treść </div> Ten post edytował krzysztof_kf 26.12.2009, 13:37:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:01 |