![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Skąd: Polska ;] Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam wielki problem. Posiadam plik (.txt) który zawiera 100 kodów 8-mio literowo-cyfrowych. Każdy kod zaczyna się od osobnej linjki. Jak zrobić polecenie w PHP/MySQL, że pobiera plik z serwera i sprawdza wprowadzony kod w formularzu ($_POST) i porównuje ( wyszukuje jeden ze 100 kodów w każdej linijce. Jeśli zajdzie to robi "BLABLA" a jak nie znajdzie robi coś innego (BLABLA2). Potzebuję pomocy. Poradzę sobie z resztą ale jedynie nie wiem jak zrobić żeby skrypt odczytał plik TXT i znalazl kod w osobnych linijkach... Ten post edytował Karpadoor 26.07.2008, 12:06:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Pierwszy przykład. Czytanie linia po linii.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2008 Skąd: Polska ;] Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [manual\]fgets\[/manual\] Pierwszy przykład. Czytanie linia po linii. Nic nie zrozumiałem z tego o_O! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 12 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
1. Stwórzy bazę i wrzuć do niej te kody - najlepiej jakimś skryptem co by się nie bawić ręcznie 2. Następnie nawiąż połącznie z bazą 3. Na koniec pozostaje tylko zczytywanie wartości z pola w formularzu i zapytanie SQL sprawdzające czy taki kod w bazie istnieje Niestety na gotowca nie licz, bowiem ja tutaj problemów nie widzę, skoro żadnego kodu nawet nie stworzyłeś - notabene na sieci takich rzeczy jest mnóstwo Adres www.google.pl masz zablokowany czy jak ![]() Pozdrawiam Inti PS. Jeżeli coś zrobisz i natkniesz się na błędy to z chęcią pomogę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/fgets wejdź tam i przeczytaj sobie tą stronę. Jak nie rozumiesz to przeczytaj jeszcze raz
![]() Ten post edytował Shili 26.07.2008, 12:17:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 12 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat 1. Stwórzy bazę i wrzuć do niej te kody - najlepiej jakimś skryptem co by się nie bawić ręcznie Podoba mi się ten pomysł ale ja nie potrafię otwierać plików do odczytania danych przez skrypt? czy mógłby mi ktoś to racjonalnie wytłumaczyć i nie podawać mi żadnych linków bo nic tam nie kumam o_O!
OK! mam coś takiego... i jak to przystosować do tego co ja potrzebuje ? Ten post edytował Karpadoor 26.07.2008, 12:22:38 |
|
|
![]()
|
|
Podoba mi się ten pomysł ale ja nie potrafię otwierać plików do odczytania danych przez skrypt? czy mógłby mi ktoś to racjonalnie wytłumaczyć i nie podawać mi żadnych linków bo nic tam nie kumam o_O! Oj trzymajcie mnie ![]() Czy ty znasz jakiekolwiek podstawy php - sorry w ogóle jakiegokolwiek języka programowania ![]()
Brakuje tam tylko porównania, czy linia - buffor jest równy szukanemu kodowi ![]() Normalnie załamka ![]() Ten post edytował Inti 26.07.2008, 12:33:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:19 |