![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 281 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2005 Skąd: EU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Stworzylem stronke cos ala mini forum, na jej potrzeby musialem zaprojektowac baze skladajaca sie z kilku tabel i odpowiednio powiazac je relacjami udalo sie jakos to zrobic i wszystko dziala poprawnie (testowalem na malej ilosci danych) jak to funkcjonuje: na stronie kazdy zalogowany uzytkownik moze zamiescic jakies ogloszenie ktore pozniej moze byc komentowane przez innych uzytkownikow ogloszenie zapisuje sie do tabeli: ogloszenie, w tabeli category znajduja sie wszystki kategorie w ktorych mozna umieszczac ogloszenia a w tabeli subcategory znajduja sie podkategorie w danej kategorii. wszystko dziala poprawnie mozna zapisywac, odczytywac, komentowac i wszystko jest na swoim miejscu oto kawalek skryptu ktorym wydobywam ogloszenia z bazy:
ale mnie ciagle nurtuje pytanie: czy dobrze zaprojektowalem relacje miedzy tabelami i czy wszystko jest ok tutaj znajduja sie obrazek jak wygladaja moje relacje: http://g-it-s.net/relacje.jpg czy moglby ktos rzucic okiem na to i skomentowac moje rozwiazanie, bardzo prosze z gory dziekuje -------------------- człowiek nie sznurek wszystko wytrzyma
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Inaczej rozwaizalbym drzewo kategorii - podkategorii:
Kod TABLE category:
category_id <--- int, primary key, not null, auto increment category_parent_id <--- int: parent_id = 0 -> kategoria; parent_id <> 0 -> podkategoria kategorii o category_id = parent_id category_name <--- varchar/char etc., nazwa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:38 |