![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam kłopot i nie mam pomysłu, chodzi o LIKE
mam w bazie ok 700 tagów np: łysienie łycienie plackowate łysienie analogiczne i teraz jezeli tak LIKE '%łysienie%' znajduje te 3 a ma tylko ten 1... i analogicznie z innymi |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat znajduje te 3 a ma tylko ten 1 jesli moglbyc to przetlumaczyc na nasz, polski, to byloby milo ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale ok jaśniej
mam np takie dane w bazie łysienie łycienie plackowate łysienie analogiczne jak wykonam .... Tag LIKE '%łysienie%' ..... to mysql zwróci mi te trzy rekordy ( patrz wyżej ) a ma zwrócić dokładnie tylko te gdzie wystepuje tylko słowo łysienie bez żadnych przyrostków... Ten post edytował acztery 23.07.2008, 20:04:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Sprawa wyglada tak.
Troszkę to opisze bo skrawki wiadomości mogą mało Wam mówić.. Wiec. Po pierwsze mam bazę tagów w 1 tabeli , w 2 tabeli sa artykuły. Każdy artykuł może mieć swoje tagi. I teraz w panelu admina mamy select gdzie jest lista tagów i zaznaczone sa te które są przypisane do danego art. jezeli w liscie zaznaczymy tag łysienie analogicznie to póżniej mamy zaznacozny tez tag łysienie. Tagi dla art przechowuje w 1 kolumnie o nazwie Tag oddzielone znakiem "|".. PS problem rozwiązałem ... Tag LIKE '%lysienie|%' to tyle dzieki za pomoc.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz żle zaprojektowaną bazę
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Normanos czy ja wiem juz w tej chwili pobranie listy art wiąze się z połączenie z 3/4 innymi tabelami jak dojdzie do tego jeszcze 1 tylko poto aby obsługiwać tagi to nie wiem czy to wydajne rozwiązanie.
Tak to tylko operacja na tagach odbywa sie przy dodaniu/edycji art a tak za kazdem razem musial bym analizowac tabele z tagami. PS troszkę zamieszania zrobiłem normanos sugerujesz ze do obsługi tagów potrzeba 3 tabele 1. tabela z art 2. tabela z wszystkimi tagami w bazie 3. trabela z tagami ktore sa przypisane do danych art. Ten post edytował acztery 23.07.2008, 20:46:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat nie musisz mentrkować... jedynie grzecznie poprosilem o lepszy opis, bo te skrawki na poczatku jak sam przyznalez nic nie mowily. Pominoles rowniez tak wazny szczegol jak trzymasz dane w bazie. Nie wiem oco wiec sie obruszasz...Cytat normanos sugerujesz ze do obsługi tagów potrzeba 3 tabele Tak, zdecydowanie lepsze rozwiązanie od tego co masz teraz
1. tabela z art 2. tabela z wszystkimi tagami w bazie 3. trabela z tagami ktore sa przypisane do danych art. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
i bede łączył się z 6 tabelami poto by wylistowac rekordy.. ? może tak zrobie ale teraz to zostawie chodzi szybko..
co do mentrkowania usunołem ten tekst,a ty to wygrzebałeś... pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, tak twierdze
![]() co to jest dodatkowe 1 czy 2 pytania sql? Nic, beknięcie po obiadku... ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
spoko ale czy to wiele-do-wielu nie bedzie miało wpływu na czas...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat co do mentrkowania usunołem ten tekst,a ty to wygrzebałeś... Nie wygrzebalem a przeczytalem w mailu, ktory dostalem ![]() Cytat i bede łączył się z 6 tabelami poto by wylistowac rekordy.. ? Nie wnikam z iloma jeszcze tabelami się łączysz. Zgadzam się jedynie z normanosem ze twoja obecna struktura na tagi jest nienajlepsza i napewno nie szybsza od rozwiązania z oddzielnymi tabelami. Pozatym Twoje rozwiązanie jest nieelaganckie, nie daje takiej mozliwosci jakie dają relacje na dobrze zrobionej bazie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 3 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zależy ci tak bardzo na szybkości bardziej wydajne będzie korzystanie z trzech tabel i instrukcji porównania = (znak równa się)
w celu wyszukania odpowiedniego tag'a Kod ... WHERE Tag = 'łysienie' ... Wykonując SELECT'a z instrukcją LIKE zmuszasz bazę danych do przeszukania wszystkich wierszy tabeli za każdym razem gdy wykonujesz takie zapytanie. Jednak, że różnicę czasową odczujesz dopiero przy tabelach z dużą ilością wierszy. Na danych atomowych możemy założyć indeksy które znacznie skrócą czas przeszukiwania tabeli w poszukiwaniu odpowiedniej wartości. Poza tym separując dane w jednej kolumnie znakiem | łamiesz zasadę atomowości danych dlatego projekt nie jest do końca właściwy I co najważniejsze wszystkie dane pobierasz w jednym dobrze skonstruowanym zapytaniu SQL, nie ma sensu tracić czasu na ponowne wysłanie żądania i czekaniu na jego odpowiedź. -------------------- If you don't have time to do it right, where are you going to find the time to do it over?
http://www.nowicki.cjb.net |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:18 |