![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam zrobiony koszyk na zasadzie tablicy (w zmiennej session) jesli dodaje do koszyka produkt to dziala to w ten sposob
I chodzi o to ze nie mam pojecia jak zrobic sprawdzenie czy wpis w tablicy o danym id istnieje i jesli istnieje to zeby ilosc zwiekszyc o 1 ;] bo w tym momencie dodaje sie do koszyka oddzielny produkt i sa 2 takie same produkty w koszyku. Prosze albo o podpowiedzi albo o jakies gotowe rozwiazania ;] (czytalem na temat tablic i szczerze mowiac najwiecej mi one problemu robia) Szukajac na googlach nie znalazlem nic interesujacego ;] Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
troche źle podeszles do sprawy. Powinienes jako index tablicy brac id:
teraz sprawdzenie to pestka:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... rozwiazanie banalne ;] ale nie koniecznie mnie satysfakcjonuje bo zbyt duzo zmian bym musial zrobic by to wprowadzic ;] (moj czas na wykonanie tego jest ograniczony)
myslalem nad takim rozwiazaniem ale nie wiem czy to poprawne bo nie dziala :
a wyjasnienie: petla szuka indexu pod ktorym znajduje sie produkt i jak znajdzie to do amiennej $ask wrzuca index ;] a majac index mozna by nadpisac konkretna komurke ;] problem w tym ze nie bardzo wiem jak to zrobic ;] bo jak pisalem to jestem kiepski w tablicach ;] a to co splodzilem to nie dziala ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
to w ilu ty miejsach masz ten koszyk ze az tyle zmian bys musial zrobic?
Jak chcesz byc kompatybilny wstecz to zrob tak:
I po sprawie. |
|
|
![]()
|
|
Rozwiazanie jest spoko ;] lecz nastapil problem ;] bo trzeba wprowadzic cos takiego jak rozmiarowka ;] i tez w koszyku jest to przetrzymywane ;]
wszystko ok ;] ale bedzie trzeba zapewne zrobic to w ten sposob ze jesli produkt o id 11 jest w bazie i ma rozmiar 11 to jak dodam kolejny produkt o id 11 i rozmiarze innym to powinien pojawic sie produkt nowy (w tym przypadku jest to niemozliwe bo index to id) z tym nowym rozmiarem ;] kurde... wiec zastosowanie id jako indexu odpada;] musze podejrzec jak to w oscommerce jest zrobione ;] choc pewnie bardziej skomplikowanie.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 10:18 |