![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki kłopot drobny mam DIV gdzie width:np 600px w nim mam kilka innych div np: <div style="width:600px"> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> <div style="width:200px">tutaj obrazek a pod obrazkiem jedno słowo</div> </div> Wynikiem chce aby było poukładane po 3 div na jedną kolumnę czyli beda obrazki a pod kazdym te moje słowo chodzi o to aby to się tak same układało... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj tym divom w środku float: left;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak by się nie chciały przesunąć do drugiego wiersza to czwartemu, siódmemu i dziewiątemu daj clear: both
Ja jednak zrobiłabym to inaczej zamiast div użyłabym ul ul z trzema li w kazdym li ul z trzema li Zewnętrzny ul z układem pionowym wewnętrzne z układem poziomym. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszą się ułożyć po trzy, kontener je obejmujący ma 600px. Dlaczego na dodawać klasy? Pomyśl co by było gdyby miał 100 albo i więcej obrazków. 33 klasy?
BTW: Nie wiem jak chcesz uzyskać po 3 na kolumnę skoro masz 10 divów. Chyba, że chodzi Ci o 3 na wiersz. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 1 Dołączył: 31.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nadaj wszystkim float:left, a nie tylko tym w środku (kontener tez musi byc float:left)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszą się ułożyć po trzy, kontener je obejmujący ma 600px. Dlaczego na dodawać klasy? Pomyśl co by było gdyby miał 100 albo i więcej obrazków. 33 klasy? BTW: Nie wiem jak chcesz uzyskać po 3 na kolumnę skoro masz 10 divów. Chyba, że chodzi Ci o 3 na wiersz. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A Ty się z choinki urwałeś? Kto tu mówił o klasach? nadaj wszystkim float:left, a nie tylko tym w środku (kontener tez musi byc float:left) Wcale nie musi... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc oświeć mnie i powiedz jak clear:both ma dodać czwartemu, siódmemu i dziwiątemu? Bez użycia klas.
W poście wcześniej chodziło mi dokładnie o użycie 1 klasy 33 razy. A nie o stworzenie 33 klas - niejasno napisałem - mój błąd. Ten post edytował Kreton 25.07.2008, 21:34:21 |
|
|
![]()
|
|
Więc oświeć mnie i powiedz jak clear:both ma dodać czwartemu, siódmemu i dziwiątemu? Bez użycia klas. Bez kombinacji po prostu pętlą... albo wpisując ręcznie <div style="clear: both">... W poście wcześniej chodziło mi dokładnie o użycie 1 klasy 33 razy. A nie o stworzenie 33 klas - niejasno napisałem - mój błąd. A jak już tak chcesz, to wystarczą dwie klasy. a nie 33. Myślenie nie boli. |
|
|
![]()
|
|
Więc w jakiś sposób ma aplikować te style. To jest rozwiązanie bez sensu. Dlaczego ma dodawać jakieś śmieszne rzeczy do kodu kiedy nie ma takiej potrzeby ?
A czy doda to przez klasę czy wrzuci jako CSS in-line : nie ma najwiekszego znaczenia, bo i jedno i drugie jest bez sensu. |
|
|
![]()
|
|
Dlaczego ma dodawać jakieś śmieszne rzeczy do kodu kiedy nie ma takiej potrzeby ? A czy doda to przez klasę czy wrzuci jako CSS in-line : nie ma najwiekszego znaczenia, bo i jedno i drugie jest bez sensu. Taaak? A jeszcze nie pokazałeś jak to zrobić bez klas na razie to tylko się wykłócasz zamiast coś poradzić. Poza tym klasy są po to, żeby ich używać a nie za pomocą przestarzałych atrybutów ustawiać na sztywno szerokość div z którą będzie problem bo w różnych przeglądarkach będzie różnie interpretowana. A na koniec dodam, że zaproponowałam również użycie list. Ten post edytował JoShiMa 28.07.2008, 10:46:16 |
|
|
![]()
|
|
Nie wykłucam się. Wyżej napisałem, że wystarczy samo float: left.
Z zastrzeżeniem, że wartałoby obejmującemu kontrenerowi dodać overflow: auto. |
|
|
![]()
|
|
Nie wykłucam się. Wyżej napisałem, że wystarczy samo float: left; A to są już style więc nie pitol, ze bez klas czy stylów się da. Dodatkowo robi się niepotrzebne gromadzenie pudełek zupełnie niesemantyczne. Jak się kogoś uczy to trzeba go uczyć porządnego programowania a nie łatania na sznurki i druty. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to są już style więc nie pitol, ze bez klas czy stylów się da. Dodatkowo robi się niepotrzebne gromadzenie pudełek zupełnie niesemantyczne. Jak się kogoś uczy to trzeba go uczyć porządnego programowania a nie łatania na sznurki i druty. O jakim programowaniu mówisz.... HTML i CSS nie są językami programowania. To są języki opisu. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jesteś pewien, że wszystkie przeglądarki to obsługują? Ja miałam z tym problemy. Tak samo jak z dzieckiem (nie mylić z potomkiem)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 14:44 |