![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 232 Pomógł: 1 Dołączył: 11.03.2003 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
witam
Pracuję z bazą MSSQL. Jakiś czas temu miałem problem z polskimi znakami , kiedy wyświetlałem coś z bazy MSSQL musiałem konwertować jakąś zmienną funkcją iconv. np:
Problem został rozwiązany, lecz pracowałem z programem EasyPhp, więc musiałem używać takiej kowersji. Obecnie przesiałem się na wbudowanego w Widows Microsoft Server IIS-a. I widać , że nie muszę już kowertować i stosować funkcji iconv Pojawił się natomiast inny problem , np słowo : SPRAWOZDAWCZOĆ , jest problm z literą Ś - Wie ktoś , jak mogę sobie z tym poradzić, ewentualnie jak skonfigurować IIS aby działał tak jak EasyPHP, czyli apache? pozdr. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kodowaniu iso korzysta sie z innych trochę znaków dla: ś, ą, i parę innych, których już nie pamiętam.
ś => ¶ Ogólnie polecam UTF-8 - nie ma takich problemów. -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 232 Pomógł: 1 Dołączył: 11.03.2003 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Polecasz UTF-8.
Ale jak go ustawić w konfiguracji serwera, żebym nie musiał konwertować na okrągło, tego co chce wyświetlić? Jak w Apache A jak w IIS? B |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwery WWW niewiele z tym mają wspólnego.
Po prostu pisz skrypty PHP w kodowaniu UTF-8, a najlepiej "UTF-8 bez BOM" (PHP nie obsługuje BOM). Przeszukaj konfigurację swojego edytora, to znajdziesz. Dodatkowo wyślij informację do przeglądarki z jakim dokumentem ma do czynienia:
Ponadto używaj kolumn typu nvarchar i ntext do przechowywania danych w kodowaniu wielobajtowym (czyli np. UTF-8) -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:36 |