Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML]PsPad kodowanie znaków
--Martq--
post 9.07.2008, 18:18:26
Post #1

Goście

W jaki sposób zmienić domyślne kodowanie znaków w PsPadzie, mam z tym problem, ponieważ domyślnie jest bodajże Windows.. Otwierając późnej stronę w pajączku i dokonując kilka korekt no i zapisie zauważyłem, ze wszędzie pl znaki się wysypały na krzaczki. Od znajomego "dowiedziałem się", że najwidoczniej mój edytor domyślnie koduje mi w Windowsie, a pajączek miał chyba inne ustawienia i się posypało. I dodatkowo zapytam: jaki jest najlepszy system kodowania znaków na stronie ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
Luke_Star
post 9.07.2008, 22:10:35
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

UTF-8, a najlepszy edytor wg mnie to Eclipse PHPIDE etc winksmiley.jpg Utf jest czytany prawie przez wszystko i uniwersalny smile.gif piszesz w tylu językach ile trzeba winksmiley.jpg

--------------------
Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
--------------------------------------
Portal Literacki: ( |||------- ) 30%
+Quote Post
cbagov
post 9.07.2008, 22:58:25
Post #3

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Mozna to ustawic w opcjach oraz w menu Format. Potem trzeba ciagle pilnowac czy aby czasem nie zapomnial, co najlepiej osiagniesz przez blokade zapisu pliku, ktory owszem wczytales ale nie chcesz zapisac przez - zapisz wszystkie (pff).
Takze.. PSPad jest ok i bardzo dlugo mi sluzyl, choc zdarzajace sie przeklamania doprowadzaly mnie do nerw.

Nieporownywalnie lepiej bedzie ci w Eclipse czy rozbudowanej wersji Aptana, jesli uciagnie twoj sprzet. Zaleta wlasnie PSpada to niewielkie m.in. obciazenie.
A kodowanie iso-8859-2 albo UTF, kwestia rynku docelowego albo uzywanych jezykow na stronie.
+Quote Post
--Martq--
post 10.07.2008, 09:49:18
Post #4

Goście

Hmm.. Ten edytor co tak chwalisz jest v pl?? Heh, sprawdzałem w iso no i oczywiście IE nie wyświetla wszystkich znaków specjalnych: Φ wyświetlił, a ∅ już nie ;/ ;] Dzięki za info smile.gif
+Quote Post
Szunaj85
post 10.07.2008, 09:56:13
Post #5

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Faktycznie w PsPad żeby ustawić kodowanie wchodzisz na zakładkę "Format", a następnie klikasz na kodowanie znaków, które Cię interesuje. Natomiast jeżeli chciałbyś zmienić kodowanie w jakimś pliku otwierasz ten plik lub klikasz na zakładkę z jego nazwą (jeżeli jest otwarty),
a następnie postępujesz w identyczny sposób jak powyżej. Zauważ, że na dole okna programu jest napis "strona kodowa:". W ten sposób wiesz jakie kodowanie znaków ma każdy plik w danej chwili.

--------------------
Jeśli Ci pomogłem wciśnij Jeśli mi pomożesz wcisnę
+Quote Post
--Martq--
post 10.07.2008, 11:11:46
Post #6

Goście

Mhm wielkie dzięki ;] Już wsio problemy rozwiązane ;]
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:03