![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o dwa błędy w jednej linicje
CODE <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> chodzi o błędy: there is no attribute "XMLNS" there is no attribute "XML:LANG" walidator wc3, jak to zapisać by było ok? wszystkie poradniki radzą dodawać tą linijkę. jeszcze przy okazji druga sprawa, mam kilka takich samym elementów w DIV i nadałem im takie same ID, co wiem, że jest niedozwolone, bo musza być unikalne. Ale ja chcę, by wyglądały dokładnie tak samo CODE <div id="a"></div> <div id="a"></div> Czy trzeba robić ctrl-c ctrl-v z nową nazwą w pliku CSS, czy da się jakoś zaznaczyć by id=a i id=a1 były takie same? CODE <div id="a"></div>
<div id="a1"></div> Ten post edytował mital 2.07.2008, 00:11:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy o to chodzi, ale w stylach definiujesz właściwości dla kilku selektorów(tak to się chyba nazywa) oddzielając je przecinkiem, np:
A co do 1-go problemu niestety nie mam pojęcia co jest nie tak. Ten post edytował kaem 2.07.2008, 00:19:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doc type poprawny jak da mnie to:
Id używasz dla niepowtarzających się elementów jak np Logo strony. Istnieje coś takiego jak Class i to one odpowiadają za coś takiego co chcesz uzyskać. W css piszesz dla id:
A w klasach będzie to tak:
W html piszesz zamiast: To: Ps Dla inteligentnych przeglądarek przed Doc Type możesz dać jeszcze:
Ten post edytował ShadowD 2.07.2008, 00:39:26 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o id, to dzięki za rozwiązanie
co do pierwszego tematu to problem nie zniknął, dalej walidator wc3 widzi błąd w nagłówku html (xmlns, oraz xml:lang="pl") ta dodatkowa linijka <?xml jest z nią coś poważnie nie tak, bo nic jej nie trawi PARSE ERROR (bład z przeglądarki) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tz co do tej pierwszej lini, a zresztą dam ci moj indeź 100% działa i 100% zgodny z xhtml 1.1:
Kilka niepotrzebnych żeczy usunołem... Podręczny waligator >> 0 błędów 0 upomnień WC3 waligator >> 0 błędów 1 upomnień Upomnienie spowodowanie jest tym, że "http-equiv" jeśli będzie poprawne IE (kochana przeglądarka) będzie pobierała plik index a nie go wyświetlała. Można to ooejść dodając if w php i dla np FF, Opera dać poprawny ale i tak w IE będzie błąd. * Przenośny waligator - wbudowany w FF i program WC3 jakoś tam ;p -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:29 |