Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [ZF] $this->_redirect
toomeczek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam plugin który wykonuje sie przed Dispatcherem i sprawdza czy użytkownik jest zalogowany. Jak nie jest zalogowany to powinien przekierować do panelu logowania, tylko nie wiem jak sie odwołać do _redirect(''), bo $this dowoluje sie do Zend_Controller_Plugin_Abstract, a tu nie ma tej metody. Macie jakiś pomysł?

1. <?php
  2. class Zend_Controller_Plugin_Authorization extends Zend_Controller_Plugin_Abstract
  3. {
  4. public function preDispatch(Zend_Controller_Request_Abstract $request)
  5. {
  6. $name = $this->getRequest()->getControllerName();
  7. $auth = Zend_Auth::getInstance();
  8.  
  9. if(!$auth->hasIdentity() and $name!='admin')
  10. {  
  11.  $this->_redirect('/admin'); //niezalogowany
  12. }
  13. }
  14. }
  15. ?>

Zmieniłem na coś takiego
  1. <?php
  2. if(!$auth->hasIdentity() and $name!='admin')
  3. {  
  4.  $this->getRequest()->setControllerName('admin');
  5. }
  6. ?>

Ten post edytował toomeczek 26.06.2008, 11:37:13
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 15)
batman

Grupa: Moderatorzy

_redirect jest helperem widoku, więc musisz mieć instancję widoku. Jak ją wyciągniesz, to już zależy od Ciebie, sposobów jest kilka. Ale zamiast kombinować z _redirect możesz zrobić coś takiego:
  1. <?php
  2. $response = $this->getResponse();
  3. $response->setRedirect('/error/access/');
  4. $response->sendHeaders();
  5. ?>
+Quote Post
toomeczek

-----

OK, dziala (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Mam jeszcze jedno pytanie bo zrobilem odrazu:

1. <?php
  2. public function Authentication($auth){
  3. $user=$auth->getIdentity();
  4. if($user){
  5.  
  6. $uprawnienia= $user->uprawnienia;
  7. $acl = new Zend_Acl();
  8. $acl->addRole(new Zend_Acl_Role('guest'))
  9. ->addRole(new Zend_Acl_Role('member'))
  10. ->addRole(new Zend_Acl_Role('admin'));
  11.  
  12. $acl->add(new Zend_Acl_Resource('index')); 
  13. $acl->allow('guest', 'index');
  14.  
  15. $acl->add(new Zend_Acl_Resource('admin')); 
  16. $acl->allow('guest', 'admin');
  17.  
  18. return $acl->isAllowed($uprawnienia, $this->name) ? '1' : '0';
  19.  
  20. }else return 1;
  21. }
  22. ?>

i tu jak zworci 0 to znacza ze nie ma dostepu, chce to wyswietlic uzytkownikowi,
ale
  1. <?php
  2. Zend_Loader::loadClass('Zend_View');
  3. $view = new Zend_View();
  4. $view->books = $data;
  5.  
  6. // and render a view script called "error.php"
  7. echo $view->render('booklist.php');
  8. ?>

nie dziala bo mam header i footer w folderze wyżej zeby byl dostepny dla wszystkich widokow i nie chce mi ich wczytac. Ustawiam
$view->setScriptPath('/application/views/script'); ale i tak nie dziala
+Quote Post
batman

Miałem podobny problem z dołączaniem menu i rozwiązałem to dodając poniższy kod do metody init() w kontrolerze
  1. <?php
  2. $this->view->addScriptPath('../application/modules/admin/views/scripts/');
  3. /* Twoj kod */
  4. $this->view->setScriptPath('../application/modules/documents/views/scripts/');
  5. ?>
+Quote Post
toomeczek

-----

No tak, ale w index.phtml mam takei cos:

1. <?php echo $this->render('header.phtml'); ?>
  2. <?php echo $this->render('menu_up.phtml'); ?>
  3. <?php echo $this->render('footer.phtml'); ?>

i juz nie widzi tego bo jest poziom wyzej zeby bylo dostepny dla wszystkich
+Quote Post
batman

Zamiast bawić się takie coś, użyj Zend_Layout. Masz wtedy większą kontrolę nad wyglądem strony i nie musisz kombinować z widocznością.
+Quote Post
toomeczek

-----

Ok pobawiłem sie Zend_Layout i nawet doinstalowalem sobie Smarty, ale jak mam glowny plik layout.tpl, a akcje mam admin/login/ to i tak wczytuje mi tylko layout.tpl, jak zrobić zeby wczytywal mi odpowiadnia akcje?

bo nie wiem czy dobrze wczytuje:

1. <?php
  2. Zend_Layout::startMvc(array('layoutPath' => $config->layout->layoutPath,
  3. 'view' => $view,
  4. 'contentKey' => $config->layout->contentKey,
  5. 'inflector' => $inflector));
  6. ?>

Ten post edytował toomeczek 27.06.2008, 09:58:49
+Quote Post
batman

W kontrolerze w metodzie init() ustawiasz jaki layout ma zostać wczytany
  1. <?php
  2. $layout->setLayout('nazwa_pliku_z_layoutem');
  3. ?>
+Quote Post
toomeczek

-----

OK tylko ze layouty mam wczytane w indeksie

1. <?php
  2. $layout=Zend_Layout::startMvc(array('layoutPath' => $config->layout->layoutPath,
  3. 'view' => $view,
  4. 'contentKey' => $config->layout->contentKey,
  5. 'inflector' => $inflector));
  6. ?>

A nie w kontrolerach

Ok dałem sobie juz rade.

Ten post edytował toomeczek 27.06.2008, 10:13:49
+Quote Post
batman

Metoda setLayout() pozwala na podmianę aktualnego layoutu. Dzięki temu możesz dowolnie wczytywać layouty.
+Quote Post
toomeczek

-----

Tak tylko nie wiedzialem jak sie do niej odwołać ale zapomnialem o helperach:

1. <?php
  2. $this->_helper->layout->setLayout
  3. ?>

Mam jeszcze jedno pytanie mam nadzieje ze ostatnie, bo po zalogowaniu przez Zend_Auth_Adapter_DbTable

chce w layoutach używające helpera pokazywać dane użytkownika zalogowanygo, np przy linku wyloguj, ale jak wczytuje helper

1. <?php
  2. class Zend_View_Hepler_Admin{
  3.  
  4. function Admin(){
  5. $auth = Zend_Auth::getInstance();
  6. $user=$auth->getIdentity();
  7.  
  8. return $user;
  9. }
  10.  
  11. }
  12. ?>

który jest w katalogu application/views/helpers/

i wywoluje go w pliku phtml
  1. <?php
  2. $this->Admin();
  3. ?>

to dostaje bląd

1. <?php
  2. exception 'Zend_View_Exception' with message 'helper 'Admin' not found in path' in /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php:1004Stack trace:
  3. #0 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(497): Zend_View_Abstract->_loadClass('helper', 'Admin')
  4. #1 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(294): Zend_View_Abstract->getHelper('Admin')
  5. #2 [internal function]: Zend_View_Abstract->__call('Admin', Array)
  6. #3 /home/emadness/public_html/cms/application/views/scripts/header.phtml(19): Zend_View->Admin()
  7. #4 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View.php(46): include('/home/emadness/...')
  8. #5 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(769): Zend_View->_run('./application/v...')
  9. #6 /home/emadness/public_html/cms/application/views/scripts/index/index.phtml(1): Zend_View_Abstract->render('header.phtml')#
  10. /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View.php(46): include('/home/emadness/...')
  11. #8 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(769): Zend_View->_run('./application/v...')
  12. #9 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(895): Zend_View_Abstract->render('index/index.pht...')
  13. #10 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(916): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->renderScript('index/index.pht...', NULL)
  14. #11 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(955): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->render()
  15. #12 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/HelperBroker.php(161): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->postDispatch()
  16. #13 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action.php(512): Zend_Controller_Action_HelperBroker->notifyPostDispatch()
  17. #14 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Dispatcher/Standard.php(293): Zend_Controller_Action->dispatch('indexAction')
  18. #15 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Front.php(914): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
  19. #16 /home/emadness/public_html/cms/index.php(53): Zend_Controller_Front->dispatch()
  20. #17 {main}" exception 'Zend_View_Exception' with message 'helper 'Admin' not found in path' in /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php:1004
  21.  Stack trace:
  22.  #0 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(497): Zend_View_Abstract->_loadClass('helper', 'Admin')
  23.  #1 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(294): Zend_View_Abstract->getHelper('Admin')
  24.  #2 [internal function]: Zend_View_Abstract->__call('Admin', Array)
  25.  #3 /home/emadness/public_html/cms/application/views/scripts/header.phtml(19): Zend_View->Admin()
  26.  #4 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View.php(46): include('/home/emadness/...')
  27.  #5 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(769): Zend_View->_run('./application/v...')
  28.  #6 /home/emadness/public_html/cms/application/views/scripts/index/index.phtml(1): Zend_View_Abstract->render('header.phtml')
  29.  #7 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View.php(46): include('/home/emadness/...')
  30.  #8 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/View/Abstract.php(769): Zend_View->_run('./application/v...')
  31.  #9 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(895): Zend_View_Abstract->render('index/index.pht...')
  32.  #10 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(916): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->renderScript('index/index.pht...', NULL)
  33.  #11 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(955): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->render()
  34.  #12 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action/HelperBroker.php(161): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->postDispatch()
  35.  #13 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Action.php(512): Zend_Controller_Action_HelperBroker->notifyPostDispatch()
  36.  #14 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Dispatcher/Standard.php(293): Zend_Controller_Action->dispatch('indexAction')
  37.  #15 /home/emadness/public_html/cms/library/Zend/Controller/Front.php(914): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
  38.  #16 /home/emadness/public_html/cms/index.php(53): Zend_Controller_Front->dispatch()
  39.  #17 {main}
  40. ?>
+Quote Post
batman

Masz złe ścieżki. Jeśli Twój helper ma klasę Zend_View_Hepler_Admin, to w katalogu Zend/View/Helper musi się znaleźć plik Admin.php
A jeśli chcesz, by helper był tam, gdzie go zapisałeś, czyli application/views/helpers/, to klasa musi mieć postać Application_View_Helpers_Admin (ale głowy nie dam). A dodawanie ścieżek, w których można znaleźć helpera, robisz tak:
  1. <?php
  2. $view->addHelperPath('/path/to/some/helpers', 'My_View_Helper');
  3. ?>
+Quote Post
toomeczek

-----

Ok, tez osbie poradzilem ale bez sciezki.

A mam pytanie co do layoutow bo z automatu jest wczytywany layout.phtml nawet jak jest akcja admin/loguj/ i w kazdej akcji musze przypisywac jaki layout ma byc wykonany, troche to niepotrzebne tzn za kazdym razem musze pamietac o przypisaniu layoutu, da się włączyć to z automatu zeby sam wczytywał? Bo przeszukalem sporo i nie moge znalezc.
+Quote Post
batman

Z tego co sam szukałem, to nie znalazłem takiej możliwości. Jaki layout ma się wczytać ustawiam w metodzie init() kontrolera.
+Quote Post
toomeczek

-----

Jakos mi sie to nie podoba, bo jak mam struktura/add/ i struktura/edit/ chce do tego przypisac jeden layout item.phtml ale wywala mi odrazu blad ze brakuje add.phtml albo edit.phtml.
+Quote Post
batman

Ponieważ nie masz pliku widoku. Layout to tylko opakowanie plik widoku, dzięki czemu nie musisz w każdym widoku wklejać nagłówka, stopki, menu, itd.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:46