![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ma ktoś jakieś doświadczenie. dokładniej chodzi o zamkniecie roku podatkowego ( pit i vat ). Czy jak mam np kupionego laptopa na firmę muszę go sprzedać by nie płacić za niego jakiegos vatu czy czegoś...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na zamykaniu roku nie znam sie- robi to ksiegowa ;P
ale jak kupujesz jakis sprzet czy cokolwiek na firme to mozesz sobie to wliczyc w koszty i odliczyc VAT, tak wiec oplaci sie kupowac mozliwie duzo rzeczy na firme- np. wode do picia ![]() jesli nie znasz sie na zamykaniu okresu rozliczeniowego -chyba z tego co pamietam, juz sie zakonczyl, to zlec to jakiejs ksiegowej z biura rachunkowego. Jak cos zrobisz zle bedziesz musial placic kary+odsetki+kontrole urzedasow w firmie. A tak, jak zrobi cos zle ksiegowa to ona z odszkodowania placi + ty podajesz ja do sadu i dostajesz odszkodowanie ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam firmę 2 lata i chce ją zamknąć. chodzi o to ze trzeba zrobić spis z natury i na podstawie tego coś sie płaci z tego co wyczytałem ale to jest bezsensu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spis z natury robi sie co roku, gdy zamykasz rok.Wypisujesz w nim co sprzedale i ile, co ci zostalo i ile, co uzyles na potrzeby firmy, co zniszczyles (+protokol zniszczenia dla akzdego produktu)+to co zaginelo w niewyjasnionych okolicznoscia (-do protokolu zniszczenia).
Musisz dowiedziec sie w US czy nie amsz jakis dlugow w podatkach lub nadwyzek ![]() skladasz do nich wniosek o rozwiaanie firmy to Ci powinno pomoc: http://www.msp.money.pl/wiadomosci/prawo/a...7,0,207693.html -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
znam to... widzę, że z zamknięciem będe miał dużo wiecej roboty :/ protokuł zniszczenia.? jak wystawiam komuś fv za stronę itp bo tym się zajmował to jakie ja moge mieć spisy albo zniszczenia chyba ze kartki do drukarki.. dzięki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:48 |