![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Móglby kto wrzucic tutaj swoja konfiguracje php.ini, bo jak sobie zmieniłem PHP z 4.4 na 5.2 to nagle wywala mi błąd za błędem. Nie chce się łączyć z bazą danych, a jak juz sie połaczy to wywala błąd "Notice: Use of undefined constant root - assumed 'root' in C:\serwer\apache\htdocs\strona\polacz.php on line 3"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj manuala (co ty tam chcesz zmienić) i poczytaj gdzie są bugi:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 2 Dołączył: 17.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To o czym piszesz wygląda na syndrom nie używanych cudzysłowów, które PHP interpretuje jako stałe. Jeśli dobrze myślę, to czeka Cię sporo pracy...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu nie ma nic do rzeczy php.ini (chyba, że wyłączysz w nim raportowania błędów typu E_NOTICE - co nie jest najlepszym rozwiązaniem). Komunikat "mówi", że użyłeś niezdefiniowanej stałej "user" - domyślam się, że masz coś takiego:
A powinno być
Przeczytaj: http://pl2.php.net/manual/pl/language.types.php http://pl2.php.net/manual/pl/language.constants.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jedynie chciałbym dodać, że jeszcze na PHP 4.4 ŻADNYCH błędów nie było. Więc to musi być kwestia zmian z 4 -> 5.
Ten post edytował fallingone 17.06.2008, 09:10:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Były. To że ich nie widziałeś to nie znaczy że nie było (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Miałeś po rostu wyłączone ich wyświetlanie, co zresztą napisano Ci w postach wyżej. Zmianą jest to, że domyślne ustawienia nie tłumiły już wyświetlania tych błędów. |
|
|
![]()
|
|
No to jakim cudem mi się łączyło z MySQL'em?? Skoro wszysktie wyniki zapytań do MySQL'a wyświetlało.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce się łączyć z bazą danych, a jak juz sie połaczy... Hm, to łączy się czy nie? A ten "błąd" to nie bląd tylko ostrzezenie, ze uzywasz niezdefiniowanej stałej. Na pewno klepłeś gdzies root, bez cudzysłowiow, albo nazwe zmiennej bez " $ ". Sprawdź dokladniej tą 3cia linijke, albo lepiej - pokaż kod nam. Na pewno coś poradzimy. Ten post edytował maziak 17.06.2008, 09:34:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo nie były to błędy krytyczne i aplikacja szła dalej. Pomimo tego, że w tle generowała usterki.
To działa tak, że jeśli napiszesz: to PHP szuka zdefiniowanej stałej klucz i jej wartości próbuje użyć jako klucza w tablicy. Stałej takiej nie ma więc PHP generuje ostrzeżenie (NOTICE) o tym fakcie i automatycznie tworzy taką stałą nadając jej wartość klucz. Czyli stała się pojawia i tablica działa dobrze. Co nie zmiana faktu, że takie rzeczy potrafią zwolnić skrypt do 30%. Dlatego zawsze nazwy kluczy piszemy w apostrofach:
|
|
|
![]()
|
|
Po wstawieniu cudzysłowów juz wszystko jest OK. Widze, ze 5 jest bardziej wymagająca.
|
|
|
![]()
|
|
To skoro wątek o niuansach to jeszcze się przyczepię.
W tej sytuacji skorzystaj z apostrofów ' a nie cudzysłowów " |
|
|
![]()
|
|
To było przejęzyczenie, miałem na myśli apostrofy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:12 |