![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dwa pytania.
1. Chcę zrobić pokazywanie sie stron bez odświeżania strony czyli klikam na link np. o nas i includuje mi plik onas.php w odpowiednim miejscu. 2. Wykonanie zapytanie SQL bez odświeżania. Jak te dwie rzeczy można rozwiązać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja wiem ze masz awers do manuali i dokumentacji, ale nie przesadzaj. w pierwszym lepszym kursie do ajaxa, czy tez opisu do biblioteki ajaxowej, jest pokazane jak to zrobic.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. google search + AJAX
2. google search + AJAX -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
no dobrze ale Panowie. W kategorii forum jest wyraźnie napisane, że szukam gotowego rozwiązania. Dokładnie mówiąc co do includowanie to w PHP wygladalo by to tak
Jak by ktoś był taki mily to prosze o napisanie gotowej funkcji ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład na podstawie jQuery. ![]() ![]() Jeśli masz awersje do szukania manuali podam Ci link nawet : http://docs.jquery.com/Main_Page 75% wiedzy programisty to wiedzieć gdzie szukać manuala i umieć się nim posłużyć. Pozdrawiam. Ten post edytował nithajasz 12.06.2008, 22:58:05 |
|
|
![]()
|
|
wielke thx, ale wiecie, jak ktoś z czegoś nic nie kmini to nie wie co jest dobrze napisane i jak to dostosować do strony. Proszę was o skrypt gotowy(PHP + AJAX) i informacje jak go wkomponowac na strone. Z dolnego GORNEGO rogu wielkie thx
![]() PS. I zeby nie bylo ze jestem len. Do manuala zajzalem, wpisalem 'load' i wyskoczylo to (http://php.net.pl/manual-lookup.php?pattern=load&lang=pl) ociloadlob com_load_typelib pdf_load_iccprofile pdf_load_font udm_load_ispell_data apc_load_constants overload com_load get_loaded_extensions pdf_load_3ddata pdf_load_image is_uploaded_file imageloadfont tidy_load_config dotnet_load move_uploaded_file imagepsloadfont sys_getloadavg harudoc_loadttf harudoc_loadttc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Oj kolego, coś z myśleniem masz problemy (przynajmniej z rana). Dlaczego funkcji ajaxowych szukasz w manualu PHP? Przecież ~nithajasz wyraźnie napisał "Przykład na podstawie jQuery". Nie wiem, może cię to zaskoczy, ale ja szukałbym info na stronie jQuery. O, np. tutaj http://docs.jquery.com/Ajax/load#urldatacallback. Nie jednym manualem człowiek żyje!
PS: brak wiedzy z danej dziedziny nie zwalnia do wysiłku w celu rozwiązania problemu jej dotyczącego... chcesz gotowe rozwiązanie? Ok, ale zapłać. |
|
|
![]()
|
|
phpion(ek)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mam taki przykład z tej strony
i nie wiem jak napisac do tego link. jak zrobie <a href="link.php"> to strona sie odświeży więc raczej odpada a wiem że funkcje sie wkłada do linku ale tez jej nie potrafie wgrac aby dzialala |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
1. Dział gotowe rozwiązania to miejsce na poszukiwanie istniejących już skryptów i rozwiązywanie problemów z nimi, a nie miejsce, gdzie piszesz "chce to i to - napiszcie mi".
2. Dostałeś link do manuala jQuery, a wklejasz jakieś funkcje manuala php :| 3. Ta technika jest tak powszechna w przykładach, że gdybyś tylko chciał, znalazłbyś gotowca. O, proszę, kurs advAjax - nie ma nic prostszego chyba Przenoszę na AJAX -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
phpion(ek) ![]() Mlodykąpany? Może daruj sobie taki żarciki. ja z manualu nie korzystam [...] wole sam dojsc do wielu rzeczy Hmmm, ciekawe podejście. To, że nie korzystasz (nie potrafisz?) z manuala wcale o tobie dobrze nie świadczy. Przykładowo: będziesz musiał w pracy napisać skrypt operujący na skrzynkach pocztowych. I co. Będziesz sam dochodził do wszystkiego (do nazw funkcji również)? Powiesz szefowi "Sory, 'ja z manualu nie korzystam [...] wole sam dojsc do wielu rzeczy'"? Manual naprawdę nie gryzie... // Edit: i później:
Powinno działać. Ten post edytował phpion 13.06.2008, 05:45:40 |
|
|
![]()
|
|
hehe ale zauwaz ze w krytycznych sytuacjach korzystam(nawet ze złego), ale nie jestemu tutaj aby omawiac moje pomysly z korzystaniem z manuala tylko aby zrobic skrypt php z ajaxem
![]() PHPION dobrze tylko gdzie w tym skrypciku jest nazwa strony do wczytania? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat jak juz wiesz i nie tylko ty ja z manualu nie korzystam Ależ żaden problem - nauczymy Cię, zapewniam. Jeszcze będziesz za to wdzięczny ![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
PHPION dobrze tylko gdzie w tym skrypciku jest nazwa strony do wczytania? ![]() http://docs.jquery.com/Ajax/load#urldatacallback i spójrz na pierwszy parametr: Cytat url
The URL of the HTML page to load. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 15 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mlodycompany: Powiedz o co ci chodzi?
Wyraźnie nie masz pojęcia o AJAXie, a w takim przypadku jest konieczne jego użycie. Nie starasz się go nawet poznać, ale za to chcesz, żeby inni za darmo jeszcze podali ci rozwiązanie na talerzu. Przecież Ty wolisz dojść do wszystkiego sam, więc po co Ci czyjaś pomoc? Dojdź sam co i jak... ps. Rozwiązanie z JQuery jest chyba prostsze niż z advAjaxem ![]() Kod $(div #idOfTHISDiv).load(url_to_source_file.php #idOfTHISDiv); Działa, zakładając, że:
A teraz może bardziej pomocna rzecz, musisz podmienić wszystkie linki na stronie które mają właśnie w ten Ajaxowy sposób działać. Jak? Podejrzewam, że nie zajrzysz do dokumentacji i dojdziesz sam ![]() Ten post edytował pest 13.06.2008, 07:41:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://skrypta.pl/kategoria/ajax/23
i tworzenie obiekty ajaxa http://skrypta.pl/porada/ajax_jak_utworzyc...lhttprequest/78 -------------------- Skrypty php, ajax, javascript
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:27 |